eStire.ro

Articol actualizat la: 19 November 2018, 17:02

Alexandru Tomescu a recâştigat dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu pentru următorii cinci ani

Alexandru Tomescu a recâştigat dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu pentru următorii cinci ani
 

Violonistul Alexandru Tomescu a câştigat pentru a doua oară dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, în urma concursului organizat ieri de Ministerul Culturii şi de Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti.

Repertoriul de concurs, impresionant prin extinderea şi complexitatea sa, a cuprins patru concerte (Johan Julius Christian Sibelius, Wolfgang Amadeus Mozart, Felix Mendelssohn), cinci sonate (George Enescu şi Johann Sebastian Bach) şi cinci Capricii (Niccolò Paganini).  Din juriul de concurs au făcut parte Nicolae Licareţ - directorul artistic al Filarmonicii “George Enescu”, dirijorul Christian Badea şi violoniştii Daniel Podlovschi şi Varujan Cozighian.

“Este un moment extraordinar - mă bucur din toată inima că în următorii cinci ani voi putea duce mai departe proiectele mele muzicale împreună cu acest instrument de excepţie. După cele trei mari integrale pentru vioară solo - Paganini, Ysaÿe şi Bach - voi merge încă şi mai departe, propunând publicului alegeri de repertoriu şi mai îndrăzneţe. Vioara Stradivarius îşi va păstra rolul său social, acţiunile caritabile în care sunt implicat se vor dezvolta mai departe, alături de partenerii de la Hope and Homes for Children România. Ce bucurie poate fi mai mare decât aceea de a şti că, prin intermediul muzicii, poţi sensibiliza oamenii şi poţi schimba în bine vieţile multora dintre cei aflaţi în nevoie. Pentru mine este cea mai importantă răsplată, cea care-mi dă de fiecare dată energie pentru a merge mai departe”, a spus Alexandru Tomescu.

Violonistul se va afla pe 26 noiembrie, de la ora 19.00, pe scena Ateneului Român din Bucureşti, alături de colegii săi din Cvartetul Ad Libitum, Şerban Mereuţă, Bogdan Bişoc şi Filip Papa. Pentru că recitalul va fi unul special, marcând 25 de ani de existenţă a cvartetului, Alexandru Tomescu este de părere că nu se poate o ocazie mai bună pentru a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, prima dată după recâştigarea ei.

O investiţie profitabilă a Statului român

Vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost construită în anul 1702 de celebrul lutier cremonez Antonio Stradivari, în “perioada de aur” a sa, numită astfel fiindcă, între anii 1700 şi 1720, a dat la iveală instrumentele sale cele mai reuşite. Achiziţia viorii Stradivarius a fost una dintre cele mai rentabile investiţii ale statului român: cumparată în 1956, în Elveţia, pentru 70.000 franci elveţieni, în 2007, în urma unei expertize extrem de minuţioase, instrumentul a fost evaluat la suma de 1,2 milioane de dolari. În 2009, vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost inclusă în catalogul "Antonio Stradivari", tipărit la Köln, Germania, într-o ediţie limitată de 2.100 de exemplare, fiind considerată de experţi una dintre primele cinci cele mai frumoase instrumente ale lui Stradivari. De-a lungul anilor, vioara a trecut prin mâinile lui A. W. Lukens (New York), a făcut parte din celebra colecţie a fraţilor W.E. Hill & Sons din Londra, au urmat Charles F. Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart) şi Henry Werro (Berna). Marele violonist Ion Voicu a cântat pe acest instrument din 1956 până la moartea sa, în 2007.

Sursa: Adevarul