eStire.ro

Articol actualizat la: 22 November 2018, 15:10

Începe Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film

Începe Festivalul Internaţional de Psihanaliză şi Film
 

Astăzi se dă startul celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film (22-24 noiembrie), care se desfăşoară la Cinema Studio din Capitală. Evenimentul debutează cu proiecţia în premieră în România a filmului „Seduced and Abandoned“, în regia lui James Toback.

Festivalul este replica adaptată României a European Psychoanalytic Film Festival prezidat de marele regizor italian Bernardo Bertolucci, organizat la Londra o dată la doi ani, aflat acum la cea de a şaptea ediţie. În România, festivalul este organizat de Asociatia FAMart sub directoratul criticului de film Irina-Margareta Nistor (foto jos).
 
Toate filmele prezentate în festival vor fi urmate de discuţii la care vor participa regizori/ producători/ actori, critici de film, psihanalişti şi în cadrul cărora publicul va fi invitat să-şi exprime opinia în sesiuni de întrebări şi răspunsuri.
 
Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Cinematografului Studio, la preţul de 10 RON.
Intrarea este liberă pentru studenţi în limita locurilor disponibile la proiecţia filmului „Love Building“, astăzi, de la 17.30. 

„Love Building“ este o comedie a cărei acţiune are loc într-o tabără menită să “repare” relaţii de cuplu ajunse într-un moment critic. 14 cupluri ajunse în impas, ajutate de trei psihoterapeuţi şi traineri ai taberei, încearcă să-şi reconstruiască poveştile de dragoste. Pe parcursul a 7 zile, participanţii trec prin diverse etape ale reparării relaţiilor lor. Dar cei trei traineri meniţi să îi asiste au propriile lor probleme, iar lucrurile scapă încet încet de sub control. Într-o cursă continuă către "şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi", se ridică o singură întrebare: "Poţi să repari dragostea în 7 zile?". A obţinut menţiunea Specială a Juriului FIPRESCI, Festivalul de Film de la Varşovia, 2013
 
Prima ediţie a Festivalului de Psihanaliză şi Film s-a desfăşurat în perioada 26- 28 octombrie la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City.
 
Programul festivalului: 
 
VINERI, 22 NOIEMBRIE
 
16.00 SCURTMETRAJ 
ME OR THE PILL 
Germania- 2012, 9 min
Regie: Mimmi Damnitz  
 
TERAPIA
Spania- 2013, 10 min 
Regie: Beatriu Valles      
 
ELA, PANDA ŞI MADAM
România- 2013, 30 min
Regie: Andrei Răuţu
Proiectat în prezenţa regizorului şi a echipei
 
17.30 LOVE BUILDING
România- 2013, 85 min
Regie: Iulia Rugină 
Distribuţie: Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, Dragoş Bucur
 
20.00 SEDUCED AND ABANDONED
SUA- 2013, 98 min 
Prezentat în premieră în România
Regie: James Toback
 
O poveste despre cinema, glamour, bani şi moarte, filmul include intervenţii remarcabile ale regizorilor Bertolucci, Coppola, Polanski sau Scorsese, dar şi ale actorilor Alec Baldwin, Ryan Gosling, Jessica Chastain, Berenice Bejo sau Diane Kruger.
Proiecţie specială, Cannes 2013
 
SÂMBĂTĂ, 23 NOIEMBRIE
 
16.00 SCURTMETRAJ
YOU FREUD- ME JANE     
Germania- 2013, 13 min
Regie: Harald Schleicher  
      
WELKOM
Belgia- 2013, 16 min
Regie: Pablo Munoz Gomez
 
DIALOGURI TERAPEUTICE
România- 2012, 14 min
Regie: Andrei Georgescu                 
Proiectat în prezenţa regizorului şi a echipei
 
17.30 FRUITVALE STATION
SUA- 2013, 85 min
Regie: Ryan Coogler
Distribuţie: Michael B. Jordan, Melonie Diaz, Octavia Spencer
 
Povestea adevărată a lui Oscar Grant al III-lea, un tânăr în vârstă de 22 ani din Bay Area care îşi petrece ultima zi din 2008 întâlnindu-se cu prieteni, cu duşmani, cu familia şi cu străini. 
Marele Premiu al Juriului şi Premiul Publicului, Sundance 2013
Prix de l'Avenir Un Certain Regard, Cannes 2013
 
20.00 LIKE FATHER, LIKE SON
AŞA TATĂ, AŞA FIU
Japonia- 2013, 120 min
Regie: Kore-eda Hirokazu
Distribuţie: Fukuyama Masaharu, Ono Machiko, Maki Yoko, Lily Franky
 
Ryota Nonomiya este un om de afaceri de succes, profesional şi financiar. Atunci când află că propriul său fiu a fost schimbat la naştere, Nonomiya trebuie să ia o decizie drastică: să îl caute pe fiul său biologic sau să-l accepte pe fiul pe care l-a crescut ca şi pe propriul său fiu. 
Premiul Juriului, Cannes 2013
 
DUMINICĂ, 24 NOIEMBRIE 
 
16.00 TERAPIE PENTRU CRIMĂ
THERAPY FOR MURDER
România- 2013, 80 min
Prezentat în premieră în România
Regie: Kiki Vasilescu
Distribuţie: Claudia Pavel, Cătălin Ciurdar, Vlad Corbeanu
 
Un criminal profesionist debutant are de depăşit nu doar problemele inerente unui începător, dar şi o mare problemă personală: este femeie. Însă atunci când Matilde descoperă că a ucide pentru bani nu este atât de simplu pe cât crezuse şi vrea să renunţe, este deja prea târziu: un adevărat profesionist vrea s-o elimine. Din vânător devine vânat, fiind nevoită să lupte pentru viaţa ei, deşi nu este chiar atât de neajutorată pe cât pare. Proiectat în prezenţa regizorului şi a echipei.
 
18.00 THE CABINET OF DR. CALIGARI
Germania- 1920, 52 min 
Regie: Robert Wiene
Distribuţie: Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher
 
„Povestea unui somnambul clarvăzător, care devine suspect pentru o crimă pe care a prezis-o. Un film clasic al expresionismului german căruia la Berlin i s-a dedicat un întreg etaj dintr-un muzeu. O peliculă cult fascinantă despre hipnoză în plină vogă freudiană.”- Irina-Margareta Nistor
 
19.30 THE BUTLER
MAJORDOMUL
SUA- 2013, 132 min
Prezentat în avanpremieră în România
Regie: Lee Daniels
Distribuţie: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, John Cusack
 
Filmul spune povestea unui majordom care a lucrat la Casa Albă sub mandatele a 7 preşedinţi americani, pe parcursul a mai mult de 30 de ani. Nominalizat la Oscar pentru Precious, Lee Daniels semnează regia, iar câştigătorul Premiului Emmy Danny Strong (Game Change) semnează scenariul. 
 
Sursa: Adevarul