eStire.ro

Articol actualizat la: 07 January 2018, 17:26

VIDEO Mezzo îşi aminteşte de pianista româncă Clara Haskil

VIDEO Mezzo îşi aminteşte de pianista româncă Clara Haskil
 

Într-o postare pe Facebook de pe contul postului de muzică clasică şi jazz Mezzo, i se aduce un omagiu Clarei Haskil, cu ocazia zilei în care pianista a venit pe lume, 7 ianuarie, la Bucureşti.

“Today, the Romanian pianist Clara Haskil would turn 118!” (“Astăzi, pianista româncă Clara Haskil ar fi împlinit 118 ani”), aminteşte Mezzo, la începutul postării în care-i face pianistei un mic portret.

Născută la Bucureşti 1895, Clara Haskil şi-a dovedit din copilărie talentul. La 5 ani, concerta în faţa Reginei Elisabeta a României, la 7 ani pleca la Viena să studieze pianul, iar la 10 ani intra la Conservatorul din Paris. Apoi a devenit una dintre cele mai cunoscute pianiste ale lumii, supranumită “Marea doamnă a muzicii”.

Deşi - iată - străinii o consideră o pianistă româncă, ea a fost prigonită, alături de familia sa, în România. Făcea parte dintr-o familie de evrei (sefarzi) şi din cauza asta nu i s-a acordat nici măcar dreptul să primească cetăţenie română. În timpul guvernării legionare de la Bucureşti, în 1940,, a fugit împreună cu familia sa din România în Franţa, de unde s-a refugiat în cele din urmă Elveţia, pentru a scăpa de persecuţii. Astăzi, în Elveţia, numele ei este purtat de unul din cele mai mari concursuri de pian din lume, Concursul Internaţional de Pian Clara Haskil, din Vevey.

Sursa: Adevarul