eStire.ro

Articol actualizat la: 09 February 2018, 13:36

„Licu, o poveste românească”, în regia Anei Dumitrescu, selectat la festivalul  „ZagrebDox” din Croaţia VIDEO

„Licu, o poveste românească”, în regia Anei Dumitrescu, selectat la festivalul  „ZagrebDox” din Croaţia VIDEO

Documentarul „Licu, o poveste românească”, în regia Anei Dumitrescu, a fost selectat în secţiunea „In Focus: New Europe” a festivalului ZagrebDox. Prestigiosul eveniment, din capitala Croaţiei, va avea loc în perioada 25 februarie - 4 martie.

Filmul, recompensat la sfârşitul anului trecut cu trofeul „Porumbelul de Aur/Golden Dove” la DOK Leipzig, va fi prezentat la cea de-a 14-a ediţie a festivalului de la Zagreb pe 2 martie.

Documentarul, scris şi regizat de Ana Dumitrescu şi produs de compania Jules et Films, vorbeşte despre România ultimului secol văzută de un om pierdut în istorie. Personajul principal, Liviu Canţer, un bărbat de 92 de ani, a supravieţuit unor evenimente istorice majore. 

„Licu, o poveste românească” este un documentar despre trecerea timpului şi despre bătrâneţe, o meditaţie despre propria condiţie şi efemeritate. La vârsta lui, Licu a rămas singur cu amintirile sale - despre familie şi momentele importante ale vieţii lui. Fiecare secvenţă de film este construită precum o fotografie dintr-un album. 

În România, lansarea documentarului are loc pe 24 august. 

Cu o bogată experienţă în fotojurnalism, Ana Dumitrescu a colaborat de-a lungul timpului cu numeroase publicaţii şi agenţii din Franţa şi România (National Geographic, Mediafax, Gamma-Rapho). Lucrările ei tratează subiecte precum Holocaustul rromilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, homofobia din România sau muncitorii fără forme legale din Franţa. Numeroasele expoziţii de fotografie semnate de Ana Dumitrescu au făcut înconjurul lumii.

Până în prezent, a regizat patru documentare de lungmetraj. “Khaos” (2012) şi “Même pas Peur!” (2015) au fost distribuite în cinematografele din Franţa şi străinătate. Abordarea jurnalistică din primele două documentare s-a cizelat într-o manieră cinematică în următoarele două filme: scurtmetrajul documentar “The Green Chair” (2014) şi lungmetrajul “Time of Light” (2016).

                                                                                 Ana Dumitrescu (Foto: facebook/anadumitrescu13)

 

Sursa: Adevarul