eStire.ro

Articol actualizat la: 08 February 2018, 16:21

Festivalul Filmului European, pe lista proiectelor Anului European al Patrimoniului Cultural

Festivalul Filmului European, pe lista proiectelor Anului European al Patrimoniului Cultural

Cea  de-a 22-a ediţie a Festivalului Filmului European, organizată de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a fost inclusă pe lista iniţiativelor şi proiectelor oficiale aflate sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural.

Decizia a fost luată în urma unei aplicaţii, depusă de Institutul Cultural Român în luna decembrie a anului 2017, lista fiind dată publicităţii de Institutul Naţional al Patrimoniului.

În 2018, Festivalul Filmului European se va desfăşura în Bucureşti şi alte 7 oraşe din România, în perioada 7 mai – 3 iunie. Gala de deschidere a Festivalului Filmului European va avea loc la Sala Mare a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale“ Bucureşti.

Dincolo de celebrarea multiculturalităţii Europei prin diversitatea cinematografiei sale, Festivalul Filmului European va propune, în 2018, organizarea unei secţiuni speciale, Restored Masterpieces, care va include filme europene, de patrimoniu, restaurate.Festivalul Filmului European este un proiect organizat sub egida EUNIC România, cu sprijinul  ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene. Festivalul a demarat în 1996, la iniţiativa Delegaţiei Comisiei Europene în România, pentru a sărbători Ziua Europei, 9 mai. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, Festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român, care continuă să îl organizeze în fiecare an.

Obiectivul Anului European al Patrimoniului Cultural este de a încuraja cât mai multe persoane să descopere şi să aprecieze patrimoniul cultural al Europei şi de a consolida sentimentul de apartenenţă la un spaţiu european comun. Sloganul Anului este „Patrimoniul nostru: la confluenţa dintre trecut şi viitor”. Anul va fi marcat de o serie de iniţiative şi evenimente care vor avea loc în toată Europa, pentru a le permite cetăţenilor să se implice şi să se apropie mai mult de patrimoniul lor cultural. Pe parcursul anului 2018, vor putea fi incluse în program şi alte iniţiative, care vor fi evaluate lunar, conform procedurii europene.

Pe 15 februarie va avea loc, în Bucureşti, un prim eveniment, organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului, dedicat Anului European al Patrimoniului Cultural, în cadrul căruia vor fi prezentate proiectele care au primit deja acest logo, precum şi evenimentele şi proiectele transversale naţionale şi europene ce se vor desfăşura în 2018.

Mai multe informaţii despre modalitatea de înscriere a proiectelor ce se vor derula în 2018 pentru atribuirea logo-ului şi statutul de eveniment oficial în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural pot fi accesate aici.

Sursa: Adevarul