eStire.ro

Articol actualizat la: 09 February 2018, 11:43

Mozaic vechi de 1800 de ani, descoperit în Israel

Mozaic vechi de 1800 de ani, descoperit în Israel

Arheologii israelieni au anunţat, joi, descoperirea unui mozaic vechi de 1.800 de ani, datând din epoca romană, în oraşul Cezareea.

Mozaicul a fost descoperit în timpul excavărilor unei clădiri din perioada bizantină. 
„Surpriza a fost de fapt că am găsit două frumoase monumente din zilele de glorile ale Cezareei.”, a declarat pentru Reuters, Peter Gendelman, unul dintre specialiştii care s-au ocupat de lucrările de excavare, de la Autoritatea Antichităţior din Israel. 

Cezareea a fost o metropolă romană, construită de regele Irod, care a condus Iudeea între 37 î.Hr şi 4 î.Hr, în onoarea împăratului Augustus Caesar. 

Partea excavată a mozaicului care măsoară  3,5 metri lăţime şi 8 metri lungime, înfăţişează trei bărbaţi îmbrăcaţi în togă, precum şi modele geometrice şi o inscripţie în greacă care s-a deteriorat. 
Dacă mozaicul a fost parte dintr-o proprietate privată, atunci figurile ar putea să îi reprezinte pe deţinătorii acesteia, iar dacă s-a aflat într-o clădire publică, atunci îi reprezintă, cel mai probabil, pe cei care au donat pentru construire sau pe membri ai consiliului oraşului, după cum a povestit Gendelman pentru aceeaşi publicaţie.
Sursa: Adevarul