eStire.ro

Articol actualizat la: 07 January 2018, 11:04

„Haitele de lupi” naziste: submarinele lui Hitler

„Haitele de lupi” naziste: submarinele lui Hitler

Campania submarinelor germane a fost singura care s-a desfăşurat pe întreaga perioadă a Celui de al Doilea Război Mondial. Având în vedere că teatrul principal de operaţiuni era Oceanul Atlantic şi cel Arctic, acest război de lungă durată al Ubootwaffe (flota de submarine germane) a purtat şi denumirea de Bătălia Atlanticului.

 Industria de armament germană a demonstrat faptul că submarinul era o armă de viitor în dominaţia mărilor şi oceanelor. Aşa cum declara Churchill, singurul lucru de care s-a temut cu adevărat în război, au fost submarinele germane. Temerile sale erau justificate având vedere că Ubootwaffe, sub comanda amiralului Karl Donitz, a fost foarte aproape să întrerupă  rutele de aprovizionare ale britanicilor din Atlanticul de Nord, în prima parte a războiului.

Programul de dezvoltare a submarinelor Germaniei Naziste

http://www.combatsim.com/htm/feb99/photo/u7a-11b.jpg

În conformitate cu armistiţiul semnat  în noiembrie 1918, Germania era obligată să predea toate submarinele sale britanicilor şi  în plus, să distrugă sau să dezmembreze submarinele aflate în faza de construcţie. Aceste obligaţii au fost ulterior trecute în articolele 188, 189 şi 191 al Tratatului de pace de la Versailles. Submarinele ce se aflau în dotarea Kaiserliche Marine(marina imperială germană) au ajuns să fie distribuite Marii Britanii, SUA, Franţei, Italiei şi Japoniei, unde au ajuns să fie subiectul unor studii intense.

Continuarea pe historia.ro

Sursa: Adevarul