eStire.ro

Articol actualizat la: 30 November 2018, 16:24

Nicolae Ceauşescu a scăpat viu dintr-un accident aviatic. Ar fi putut acest eveniment să schimbe cursul istoriei?

Nicolae Ceauşescu a scăpat viu dintr-un accident aviatic. Ar fi putut acest eveniment să schimbe cursul istoriei?

Data de 4 noiembrie 1957 ar fi putut schimba destinul comunismului românesc printr-un accident care ar fi îndoliat, pentru o perioadă, paginile presei oficiale de la Bucureşti.

În dimineaţa zilei de 4 noiembrie, o delegaţie a PMR s-a îmbarcat într-un avion sovietic pus la dispoziţie pentru ei, pentru a se deplasa la Moscova, în scopul participării la sărbătorirea celor 40 de ani de la revoluţia bolşevică, pe 7 noiembrie. Delegaţia română era alcătuită din şase persoane : Chivu Stoica (la momentul respectiv, prim-ministru al guvernului, şi capul grupului), Grigore Preoteasa, Nicolae Ceauşescu, Ştefan Voitec, Leonte Răutuşi Alexandru Moghioroş. Aceştia erau însoţiţi şi de un personal « tehnic » - Mihai Novicov (translator), Ştefan Voicu, stenograful Petrescu şi ofiţerul de Securitate Mecu, cel care obişnuia să-l însoţească în deplasări pe Chivu Stoica.

În acest avion trebuia să se afle şi Gheorghiu-Dej, însă acesta a absentat, pe motiv, poate real, că o gripă se face responsabilă de rămânerea lui în ţară.  

Avionul a făcut o escală la Kiev, unde delegaţia română a avut o scurtă întrevedere cu membri din conducerea RSS Ucraina, pentru ca la terminarea acesteia avionul să îşi reia drumul către Moscova. Însă, dupa puţină vreme, el a fost întors din drum, la indicaţiile primite de pe aeroportul din Moscova, din cauza unei periculoase lipse de vizibilitate datorată ceţei foarte dense din apropierea oraşului. Dată fiind această situaţie, delegaţia s-a întors la Kiev, unde trebuia să se întâlnească cu delegaţia maghiară, sosită cu un alt avion şi care mergea tot la Moscova, cu acelaşi scop. Într-un final, ambele avioane au redecolat.

Cuprinşi fiind de oboseală, membrii delegaţiei au transformat cele două saloane ale avionului în sufragerii improvizate, în care ”pasagerii s-au întins în fotolii sau pe canapele şi dormitau“.

Citiţi continuarea articolului pe www.historia.ro

Sursa: Adevarul