eStire.ro

Articol actualizat la: 14 November 2018, 08:31

Poveşti reale cu refugiaţi, în spectacolul „Nu ne-am născut în locul potrivit“

Poveşti reale cu refugiaţi, în spectacolul „Nu ne-am născut în locul potrivit“

În această seară, echipa proiectului „Migration Stories“ şi Stagiunea de Teatru Politic prezintă, în spaţiul Platforma, de la 19.30, spectacolul de teatru documentar „Nu ne-am născut în locul potrivit“, după textul scris de Alice Monica Marinescu şi David Schwartz, care împleteşte poveştile de viaţă a 5 persoane care au trăit experienţa refugiului cu fragmente din Ghidul de Obţinere a Cetăţeniei Române pentru Cetăţeni Străini.

Spectacolul a avut premiera la Baadisches Staatstheater din Karlsruhe, în iulie 2013. Reprezentaţia creează contextul favorabil pentru cunoaşterea şi înţelegerea dinamicilor migraţiei şi refugiului şi ale statutului refugiaţilor şi migranţilor în general. 

Spectacolul îşi propune să problematizeze şi să discute în sfera publică aspecte de importanţă fundamentală în contextul global contemporan, precum lupta împotriva migraţiei în paralel cu nevoia de migranţi pentru dezvoltarea economiei capitaliste, nevoia de refugiu, dreptul de a călători ca drept fundamental al tuturor, instrumentalizarea „străinului“ ca ţap ispăşitor pentru problemele sociale şi economice.

Toate reprezentaţiile sunt supratitrate în limba engleză şi arabă (traducere de Bashar Al-Kishawi) şi vor fi urmate de discuţii cu publicul despre situaţia şi istoriile refugiaţilor şi migranţilor. Spectacolul face parte din proiectul „Migration Stories“, care include şi un turneu în Timişoara şi Şomcuta Mare, oraşe în care se află Centre de Cazare pentru Solicitanţi de Azil. Punerea în scenă are loc în Spaţiul Platforma (Calea Moşilor nr. 62-68, aproape de Piaţa Sf. Gheorghe). 

Sursa: Adevarul