eStire.ro

Articol actualizat la: 12 December 2018, 12:44

Nadine despre „închirierea“ orfanilor de Crăciun“: „Copilul riscă să retrăiască abandonul, se va prăbuşi de durere şi va spera că părinţii vor veni înapoi după el“

Nadine despre „închirierea“ orfanilor de Crăciun“: „Copilul riscă să retrăiască abandonul, se va prăbuşi de durere şi va spera că părinţii vor veni înapoi după el“

„Dacă eşti o fiinţa raţională şi responsabilă, nu aştepti Crăciunul ca să-ţi asortezi orfanul cu statutul de samaritean şi să-l dai o tură prin vecini, să vadă blocul ce «om» eşti tu“, scrie Nadine, cântăreaţa care a rămas orfană la şase ani şi a trăit într-o casă de copii, despre proiectul iniţiat de TVR „Ia-mă acasă de Crăciun“.

Cu luciditate şi sensibilitate, Nadine analizează efectele campaniei „Ia-mă acasă de Crăciun“, prin care famiile pot aduce acasă, în perioada Sărbătorilor de iarnă, copiii din instituţiile de ocrotire socială.

„Aşa-i trebuie orfanului! Să priceapă odată că viaţa nu este numai crudă, dar îl mai şi batjocoreşte“, scrie artista pe contul ei oficial de Facebook

„Nu există moment mai bun decât Sărbătorile de iarnă. Românii cu copii plictisiţi acasă aduc pentru vreo două-trei zile nişte copii de la casa de copii pentru a le ţine odraslelor companie, să aibe cu cine să socializeze. Cine! Orfanii? Da, de asta duc lipsă, de socializare (trăiesc cu zecile laolaltă) şi, totodată, să aibe parte de o masă caldă (la cantina orfelinatului nu se servesc sandwichuri, ci multe cazane de mâncare CALDA!)“, continuă cea care a trăit un coşmar în orfelinat, locul în care a trimis-o bunica ei, după ce i-a murit mama la şase ani. De altfel, Nadine a recunoscut la „Sinteza Zilei“ că a fost bătută mulţi ani şi că s-a simţit foarte umilită la orfelinat.

Au îndrăzneala să se asocieze cu vedetele de afară care fac acelaşi lucru… Cât de cretin să fii să nu-ţi dai seama de câtă terapie au parte copiii orfani din America, de cât traning au parte înainte, „închiriatorii“ de copii. Nimeni nu riscă ca acei copii să retrăiască abandonul în fiecare an încă o dată şi încă o dată. Este periculos! Trauma abandonului duce la suicid şi abuz de stupefiante, pentru a anestezia durerea abandonului/ a respingerii

În urma experienţei, artista a învăţat lecţii dure de viaţă ce i-au format convingeri şi valori puternice.

„Şi dacă se plictiseşte tatăl, propun să luaţi o fată de 18 ani. Oricum „închiriatorii“ decid când îi iau şi când îi aduc înapoi“, scrie Nadine despre campania de Crăciun. „Motivează că aşa se vor încuraja adopţiile… Pe bune!?! Om incult şi fără inimă, în trei zile iţi dai seama că vrei să adopţi un copil care sigur face pipi noaptea în pat? Un copil care sigur trezeşte toată casa cu plânsetele cauzate de coşmaruri? Nu va fi nimeni convins să adopte pe nimeni... Dacă eşti o fiinţa raţională şi responsabilă, nu aştepti Crăciunul ca să-ţi asortezi orfanul cu statutul de samaritean şi să-l dai o tură prin vecini, să vadă blocul ce «om» eşti tu“, subliniază cântăreaţa.

Acel copil se va întreba cu ochii pe geam în fiecare zi de ce l-au adus înapoi. Ce este în neregulă cu el dacă nici această famile nu-l vrea? De ce, dacă au deja un copil, nu-l vor şi pe el? Le-ar putea promite că nici nu o să-si dea seama că exista, doar să-l păstreze. 

Mai mult, Nadine spune că scuza trendului american nu e valabilă şi în contextul social românesc.
„Au îndrăzneala să se asocieze cu vedetele de afară care fac acelaşi lucru… Cat de cretin să fii să nu-ţi dai seama de câtă terapie au parte copiii orfani din America, de cât traning au parte înainte, „închiriatorii“ de copii. Nu au voie să ia copii acasă până nu au dezvoltat o relaţie, demonstrată şi supervizata în ani. Acelor copii li se explică de ce pleacă pentru perioada de câteva zile. Nimeni nu riscă ca acei copii să retrăiască abandonul în fiecare an încă o data şi încă o dată. Este periculos! Trauma abandonului duce la suicid şi abuz de stupefiante, pentru a anestezia durerea abandonului/ a respingerii“, mai scrie Nadine.

Nadine explică riscurile de nivel psihologic, din experienţă personală. „Vă spun din surse sigure că acel copil se va întreba cu ochii pe geam în fiecare zi de ce l-au adus înapoi. Ce este în neregulă cu el dacă nici această famile nu-l vrea? De ce, dacă au deja un copil, nu-l vor şi pe el? Le-ar putea promite că nici nu o să-si dea seama că exista, doar să-l păstreze. «Samaritenii» dezinformaţi ar trebui să simta un minut deznădejdea şi singurătatea pe care o simte acel copil întors după trei zile dintr-o familie. S-ar prăbuşi de durere. Din păcate, va spera că vor veni înapoi după el, va spera în fiecare zi“, explică ea.

Nadine oferă soluţii reale. „Du-te săptămânal, dezvoltă o relaţie de prietenie, câştigă-i încrederea, pregăteşte-l pentru viaţa prin poveţe şi încurajări. Invită-l la un film, teatru, concert. Cadourile trebuie să fie simbolice, altfel va trebui să lupte în fiecare ceas să le protejeze. După ani, invită-l acasă. Este important să aibe şi el un cuvânt de spus. Nu este marioneta nimănui“, conchide ea.

De altfel, specialiştii susţin că cei din centrele de plasament trebuie să fie bine pregătiţi din punct de vedere psihologic pentru a face faţă unei asemenea experienţe şi pentru a percepe cele câteva zile strict ca o minivacanţă, fără să se ataşeze de familiile care îi găzduiesc.

Nadine a fost invitată miercuri în emisiunea Adevărul Live, unde a vorbit despre activism social, familie şi carieră.

Campania „Ia-mă acasă de Crăciun“, prin care famiile pot aduce acasă, în perioada Sărbătorilor de iarnă, copiii din instituţiile de ocrotire socială, a fost iniţiată de Televiziunea Română, pe 20 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului.

TVR a reluat acest proiect după mai mulţi ani, împreună cu împreună cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, potrivit datelor de pe site-ul TVR.

Până pe 25 decembrie, cei interesaţi pot urmări delurarea campaniei, pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe TVR+, iar de Crăciun, proiectul va culmina cu o ediţie specială difuzată pe TVR 2, în care vor fi prezentate cele mai emoţionante cazuri.

Pe lista celor care se implică în campania „Ia-mă acasă de Craăciun“ sunt Liana Stanciu, Sonia Argint Ionescu, Alina Stancu, Eveline Păuna, Gelu Voicu, Irina Păcurariu, Iuliana Tudor şi Iuliana Marciuc.
„Numai cu blândeţe şi multă iubire poţi face un copil să zâmbească, deşi nu e al tău“, spune Liana Stanciu. „În centrele de plasament din România nu prea mai ştiu să zâmbească, să se bucure. Dăruiţi câteva clipe de bucurie unui copil, luaţi-l acasă de Crăciun, faceţi-vă dumneavoastră şi lui un dar nepreţuit“, recomandă prezentatoarea TV. 

Sursa: Adevarul