eStire.ro

Articol actualizat la: 11 December 2018, 07:26

VIDEO Aylin Cadîr: „Trebuie să ştii să te vinzi“

VIDEO Aylin Cadîr: „Trebuie să ştii să te vinzi“

Cântăreaţă pop-jazz şi actriţă de televiziune şi teatru, Aylin crede că în ecuaţia succesului e important să înveţi şi, uneori, să ai puterea de a începe de la zero.

 

Se enervează când e numită „vedetă“ şi spune că nu milioanele de fani din perioada adolescenţei cu Pops i-au adus împlinirea, ci evoluţia prin actorie şi jazz. La aproape 28 de ani, artista cu zâmbet de copil şi-a însuşit lecţia maturităţii prin muncă şi dragoste, chiar şi atunci când a primit un refuz. „Din exterior pare totul boem, dar în meseria asta e vorba de punctualitate şi seriozitate“, îşi descrie Aylin Cadîr profesia. „E o muncă sisifică: urci şi ajungi sus, dar tot timpul trebuie să o iei de la capăt, să dai un casting şi să începi ceva nou“, spune ea.


Aylin şi-a lansat recent clipul de la „10 Feet Tall“, în colaborare cu trupa The Lucky Charms, piesa de pe albumul „Cloud“, fiind o alternativă la produsele comerciale din showbiz. „Vreau ca muzica mea să ajungă la cât mai mulţi oameni, nu să fie elitistă. Pop-jazz-ul îmi permite să merg în mai multe zone, cu influenţe pop, swing, pe când jazz-ul care te duce cu gândul la un anumit tip de oameni“, spune ea, sugerând că se lasă pe spate şi fumează relaxată.


CE E VAL CA VALUL TRECE

Deşi prezentă în lumina reflectoarelor încă din 2003, când cânta cu fetele de la Pops, formaţia ce a luat naştere după concursul „Alege Asia“ de la Pro TV, Aylin spune că succesul de atunci a mulţumit-o doar temporar, căci adevărata vocaţie şi-a descoperit-o când a pătruns în alte lumi.

„La 16 ani am avut impresia că l-am prins pe Dumnezeu de picior, dar ce e val ca valul trece. Faptul că mă ştiau milioane de oameni sau că eram strigată pe stradă nu mă făcea şi fericită“, spune tânăra care s-a îndrăgostit de jazz şi a dat show-urile mari pe concertele din localuri restrânse.

„Pops a fost foarte frumos. Mă plimbam prin toată ţara, am simţit ritmul a ceea ce urma să fac, am cunoscut diverse tipologii de oameni, dar acela nu era un drum pe care să merg. Am făcut alegerile bune la un moment dat şi am intrat în contact cu colegii mei de teatru. Am început să ascult un alt gen de muzică la care până atunci nu aveam acces şi să-mi stabilizez bazele pe care nu le aveam“, recunoaşte ea, mulţumită. Dacă trupa de la Pro TV a fost rampa de lansare în faţa publicului larg, despărţirea, în 2006, a constituit maturizarea pentru cea care îi descoperea pe Cehov şi Shakespeare.

Drept urmare, Aylin s-a concentrat pe studiile de la facultate şi pe rolurile ce-i ofereau o satisfacţie profesională negândită. 

VALORILE
„Astăzi, mă consider mai mult actriţă decât cântăreaţă. Dacă aveam semnale că nu era bine sau că nu ştiu să fac meseria asta, n-aş fi continuat“, recunoaşte ea. De altfel, în anul II de facultate, era protagonista serialului „Cu un pas înainte“ de la Pro TV, iar în ultima perioadă, oamenii au urmărit-o pe aceeaşi scenă de teatru cu Maia Morgenstern, în „Maitreyi“ (regia lui Chris Simion – n. r.).

Aylin împlineşte 28 de ani peste câteva zile, pe 16 decembrie, şi până la această vârstă a învăţat din producţii diverse, de la telenovela „Iubire şi onoare“, la „Dansez pentru tine“ (unde a concurat în 2011 cu Ovidiu Danci) şi piesa de teatru „Lecţia“, după Eugen Ionesco, în regia lui Horaţiu Mălăele.

În prezent filmează pentru un nou serial TV ce va apărea în toamna viitoare şi unde interpretează o avocată pragmatică, foarte sigură pe sine, ceea ce este o construcţie, după cum spune. Totuşi, rolurile care i se potrivesc sunt cele compatibile cu personalitatea sa. În „Eleva“ am avut un rol extraordinar, inventat de Horaţiu, pentru teatrul absurd. Fata aia era o nebună. Cred că în prima parte a carierei trebuie să joci ceea ce te avantajează, iar eu, în general, mizez pe ceea ce am în mine. În "Maitreyi", de exemplu, am avut sensibilitate, umor, inteligenţă, frumuseţe şi erotism“, analizează actriţa.

[Cu actorul Vlad Zamfirescu, în Maitreyi - FOTO Teatrul Bulandra/ Aylin Cadîr]

În ciuda aplauzelor furtunoase de la finalul piesei jucate la Bulandra, Aylin nu e convinsă de efervescenţa publicului. „Trăim într-o epocă în care valorile au luat-o complet razna. Nu pot evalua un spectacol în funcţie de aplauze. Oamenii sunt obişnuiţi să aplaude mult şi se ridică în picioare la aproape orice, în general. Oamenii care vin rar la teatru parcă nu-şi dau seama că şi acolo se pot întâmpla atât eşecuri, cât şi spectacole geniale“, spune ea. Aylin a remarcat o reacţie de autocenzură a spectatorilor care nu-i abordează direct pe actori, pentru a le spune ce a fost bine şi ce nu, exceptându-i pe apropiaţii săi. „Pe vremuri, oamenii fluierau dacă nu le plăcea ceva. De asta există şi o vorbă: «Ce se taie, nu se fluier㻓, zice artista. 

Deşi obişnuită cu lumina reflectoarelor, Aylin e deranjată de statutul de vedetă, acesta fiind, mai degrabă, un titlu limitativ şi nu unul de glorie. „Când nu ştii ce să zici despre cineva, zici că e vedetă. Mi se pare o jignire. Am absolvit o facultate, am lucrat cu oameni mari, depun un efort. Vedetele nu fac nimic“, spune ea, serioasă.
Anii de muncă i-au dat simţul valorii, dar au învăţat-o şi o altă lecţie esenţială: cea a perseverenţei, atunci când crede în ceea ce face. „Trebuie să-ţi iei meseria în serios şi să ştii să încasezi mereu «Nu-urile» şi uşile închise în faţă. E important să mergi mai departe cu încredere şi să te detaşezi atunci când nu iei un casting. Trebuie să ştii să te vinzi, să te promovezi“, îşi aminteşte ea de refuzurile neaşteptate care au întărit-o. I s-a întâmplat să fie refuzată pentru un rol pe care şi-l dorea foarte mult, dintr-un motiv obiectiv: nu avea o faţă tipic românească. Ce a făcut atunci? „Trebuie să te detaşezi şi să înţelegi că nu e o chestie personală. Asta e o meserie dificilă, deşi pare uşoară. Actorii care o fac să pară uşoară sunt geniali“, observă ea.

BĂRBATUL CARE I-A PUS LUMEA LA PICIOARE
Aylin e veselă şi recunoaşte că optimismul se datorează şi împlinilor personale. Soţul ei, pe care l-a cunoscut în urmă cu 11 ani când a invitat-o împreună cu Pops să cânte la aniversarea mamei lui, este sprijinul principal. „Mă cam refugiez în braţele soţului meu foarte des“, spune ea râzând. „Eu şi Bebe am crescut împreună şi am fost într-o permanentă schimbare, ne-am susţinut reciproc şi când unul a evoluat mai mult, l-a ridicat şi pe celălalt. De aia nici nu ne-am plictisit“, zice Aylin. De altfel, în martie, ea va lansa o piesă despre relaţia lor. ,,Este bărbatul care mi-a pus lumea la picioare. La începutul anului, plecăm în vacantă în Japonia şi în Argentina, cu un grup de prieteni", se gândeşte ea, entuziasmată.

Soţul nu este singurul refugiu, căci Aylin se întoarce des şi în locurile originare. „Mă duc la ţară, la bunica. Îmi amintesc de copilăria din satul drobrogean Baspunar (Fântâna mare). Acolo e un microcosmos, o comunitate restrânsă numai de turci ce păstrează tradiţiile. Satul mă reprezintă şi e singurul care mă leagă de turcimea mea“, recunoaşte artista născută în Constanţa, din părinţi turci. De altfel, Aylin a filmat clipul piesei „Cloud“ în locurile copilăriei.

Sursa: Adevarul