eStire.ro

Articol actualizat la: 10 December 2018, 13:07

VIDEO Cele mai bune zece filme din 2013, alese de Institutul de Fil American

VIDEO Cele mai bune zece filme din 2013, alese de Institutul de Fil American
 

„Gravity 3D: Misiune în spaţiu“ şi „Scandal în stil american/American Hustle“ se află pe lista celor mai bune zece filme ale anului 2013 anunţată luni de Institutul de Film American (American Film Institute) din Los Angeles.

„Gravity 3D: Misiune în spaţiu“, în regia lui Alfonso Cuarón, urmăreşte lupta pentru supravieţuire a doi astronauţi aflaţi în derivă în spaţiu (Sandra Bullock şi George Clooney), după ce naveta lor a fost distrusă în timp ce ei efectuau o ieşire pe orbită.

Thrillerul politic „Scandal în stil american/American Hustle“, în regia lui David O. Russell, se concentrează pe un complicat caz de corupţie din anii ’70, cu ramificaţii în Congresul american.

Lista celor mai bune zece filme din 2013 selectate de Institutul de Film American mai include thrillerul „Căpitanul Phillips“, de Paul Greengrass, drama „12 Years a Slave“, de Steve McQueen, filmul SF „Her“, de Spike Jonze, „Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii“ (un film despre Walt Disney), de John Lee Hancock, „Inside Llewyn David“, de fraţii Ethan şi Joel Cohen, „Nebraska“, de Alexander Payne, şi „The Wolf of Wall Street“, de Martin Scorsese.

Lista este completată de „Fruitvale Station“, filmul de debut al regizorului de numai 27 de ani Ryan Coogler, care a fost premiat la Festivalul Sundance şi la cel de la Cannes, un lungmetraj despre povestea adevărată a unui tânăr de culoare, împuşcat mortal de un poliţist alb.

Lista Institutului de Film American nu propune un câştigător, ci premiază doar cele mai bune zece filme ale anului, înainte de nominalizările la premiile acordate de Sindicatul actorilor americani (Screen Actors Guild) şi la Globurile de Aur, care vor avea loc miercuri, respectiv joi.

Institutul de Film American a selectat şi cele mai bune zece seriale de televiziune ale anului 2013, din care fac parte „House of Cards“ şi „Orange Is the New Black“, difuzate de distribuitorul online Netflix. Drama „Mad Men“ (AMC) se află pe listă al şaselea an consecutiv, alături de „Breaking Bad“, serial produs tot de AMC, care a câştigat anul acesta premiul Emmy pentru cea mai bună dramă.

Lista a fost completată de "Masters of Sex", de comedia cu tentă politică "Veep" (HBO), "Urzeala tronurilor", "The Americans" (difuzată de reţeaua de cablu FX), de "The Good Wife" (CBS) şi de "Scandal" (ABC).
Premiile oferite de American Film Institute, o asociaţie din Los Angeles care promovează filmele cu subiecte educaţionale, vor fi decernate într-o gală specială ce va avea loc pe 10 ianuarie, la Los Angeles.

Premiile decernate de asociaţiile de critici şi de alte jurii din industria cinematografică americană influenţează adeseori alegerile făcute de membrii Academiei de film americane, care selectează filmele, actorii şi producătorii ce vor fi nominalizaţi la premiile Oscar, care vor fi decernate pe 2 martie 2014. Nominalizările la premiile Oscar vor fi anunţate pe 16 ianuarie 2014.

Sursa: Adevarul