eStire.ro

Articol actualizat la: 09 December 2018, 18:33

Zece condamnări în cazul atentatelor dejucate în timpul Eurovision 2012

Zece condamnări în cazul atentatelor dejucate în timpul Eurovision 2012

Zece persoane au fost condamnate, luni, în Azerbaidjan la pedepse cuprinse între trei ani şi zece ani de închisoare pentru faptul că au pregătit o serie de atentate în timpul concursului Eurovision organizat în mai 2012 în această fostă republică sovietică, informează AFP.

ceste noi condamnări ridică la 46 numărul persoanelor condamnate pentru pregătirea unor atacuri teroriste în timpul acelui concurs. Alte 36 de persoane au fost deja judecate în cadrul unor audieri precedente.

Ministerul azer pentru Securitate Naţională a anunţat în mai 2012 că a dejucat un atac terorist în timpul concursului Eurovision şi că a arestat 40 de suspecţi.

Potrivit ministerului citat, grupul terorist, care ar avea legături cu Iranul, intenţiona să organizeze un atac terorist în sala în care era organizat concursul Eurovision, dar şi o serie de atentate contra preşedintelui Ilham Aliev, a unor posturi de poliţie, a unor hoteluri în care erau cazaţi turişti străini şi a unor lăcaşuri de cult.

Serviciile de securitate au precizat că i-au arestat pe membrii acelei grupări teroriste în cadrul unor operaţiuni desfăşurate în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în Baku, capitala azeră.

Eurovision, o competiţie urmărită de peste 100 milioane de telespectatori din lumea întreagă, a fost cel mai mare eveniment cultural organizat de această ţară de la proclamarea independenţei şi a desprinderii sale de URSS în 1991.

Un concurs controversat

Regimul aflat la putere în Azerbaidjan, criticat cu regularitate pentru chestiuni legate de respectarea drepturilor omului şi de statutul opoziţiei, a profitat de acel eveniment pentru a promova pe plan internaţional această ţară foarte bogată în hidrocarburi.

Finala concursului Eurovision 2014 va avea loc pe 10 mai la Copenhaga, capitala Danemarcei, învingătoarea ediţiei din 2013.

Cezar, reprezentantul României la ediţia din acest an, a participat cu piesa "It's My Life" şi a ocupat locul al 13-lea.

Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate îndoielnică, recitaluri bizare şi voturi despre care nu o dată s-a spus că se acordă pe criterii politice. Cu toate acestea, Eurovision îşi are fanii lui înfocaţi. Câştigătorul concursului se bucură de atenţie şi prestigiu, iar, de-a lungul timpului, printre aceştia s-au numărat şi nume care au făcut legendă în muzică - ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan şi Celine Dion.

La concurs participă ţările membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizaţie înfiinţată în 1950 de 23 de reprezentanţi ai televiziunilor europene, într-o conferinţă care a avut loc la Devon. În prezent, însă, în EBU sunt aceptate şi ţări non-europene, astfel explicându-se participarea unor ţări ca Maroc şi Israel.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993. Până în prezent, participarea României la ediţia din 2014 nu a fost confirmată.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Sursa: Adevarul