eStire.ro

Articol actualizat la: 14 December 2018, 00:16

Doi membri ai CNA îi cer demisia preşedintelui Consiliului, Laura Georgescu

Doi membri ai CNA îi cer demisia preşedintelui Consiliului, Laura Georgescu
 

Doi membri din Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, i-au cerut vineri seară, prin intermediul unei scrisori deschise, demisia preşedintelui CNA, Laura Georgescu, informează Mediafax.

Cei doi membri CNA susţin că actualul şef al Consiliului a adus prejudicii majore de credibilitate autorităţii pe care o conduce, acuzând-o că „transformă CNA în Consiliul Naţional al Antenelor”.

„Îi cerem demisia până luni, zi în care a convocat o şedinţă extraordinară a CNA, motivând public că 'nu are nicio problemă să introducă cu celeritate pe ordinea de zi dosarul Antena 2”, au anunţat Narcisa Iorga şi Valentin Jucan.

Membri CNA susţin de asemenea în scrisoarea lor că Laura Georgescu nu cunoaşte în totalitate legislaţia din domeniu.

„În conferinţa pe care a susţinut-o astăzi, 13 decembrie, în nume personal, preşedintele Laura Georgescu a demonstrat public că are carenţe în cunoaşterea legislaţiei din domeniul audiovizualului", spun Iorga şi Jucan, precizând că "ingerinţa în politica editorială nu este reprezentată de actele emise de către CNA". Cei doi invocă articolul 6, alineatul 4 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit căruia "Nu constituie ingerinţe deciziile şi instrucţiunile având caracter normativ, emise de Consiliul Naţional al Audiovizualului în aplicarea prezentei legi şi cu respectarea dispoziţiilor legale, precum şi a normelor privind drepturile omului, prevăzute în convenţiile şi tratatele ratificate de România”, se arată în scrisoare.

Un alt motiv invocat de catre cei doi membri, în sprijinul demisiei actualului preşedinte al CNA, este şi o încălcare a articolului 3 din Codul etic al CNA, „pe care domnia sa însăşi l-a propus şi votat, referitor la imparţialitatea faţă de radiodifuzori". „A tolerat încălcări ale aceluiaşi cod şi de către alţi doi membri ai CNA, care activează politic în emisiuni de televiziune, în contradicţie cu art. 2 al Codului etic”, se mai notează în scrisoare.

Narcisa Iorga şi Valentin Jucan au anunţat că nu vor participa la şedinta de luni în care se va discuta dosarul Antena 2.

„Prin convocarea luni, 16 decembrie, a unei şedinţe extraordinare a CNA pentru a discuta cu celeritate dosarul Antena 2, doamna Laura Georgescu se aşează intolerabil de partea intereselor unui radiodifuzor care, în chiar ziua respectivă are programată o relansare, deşi la data de 10 decembrie, modificarea licenţei i-a fost respinsă cu 8 voturi din 10 de către membrii CNA. Noi refuzăm să luăm parte la o asemenea şedinţă, organizată sub presiune”, se arată în scrisoarea celor doi membri CNA.


Citeşte şi:

 
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de marţi, oprirea campaniei care promovează mineritul la Roşia Montană, motivând că reclamele încalcă articolul din lege care spune că spoturile nu trebuie „să stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei”.
 
 
Christian Mititelu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), şi fostul preşedinte al CNA, Popescu Răsvan, au fost declaraţi incompatibili de către Agenţia Naţională de Integritate. Popescu este acuzat de conflict de interese.
 
 
Eugenia Vodă, realizatoarea emisiunii „Profesioniştii“, de la TVR, a trimis o scrisoare deschisă Consiliului Naţional al Audiovizualului,  intitulată „De ce e «bun pentru România» un Lac Otrăvit, mai mare decât Monaco?“, în care cere ca reclamele proiectului minier de la Roşia Montana să nu mai fie difuzate.
Sursa: Adevarul