eStire.ro

Articol actualizat la: 11 December 2018, 18:19

Gazprom preia cu un dolar compania naţională de gaze din Kîrgîstan. Statul asiatic o poate răscumpăra abia peste 25 de ani

Gazprom preia cu un dolar compania naţională de gaze din Kîrgîstan. Statul asiatic o poate răscumpăra abia peste 25 de ani

Parlamentul din Kîrgîstan a aprobat miercuri preluarea de către grupul rus Gazprom a companiei naţionale de gaze Kyrgyzgaz, pentru doar un dolar american, scrie Ria Novosti.

Tranzacţia presupune şi preluarea unei datorii de peste 40 de milioane  de dolari.
Decizia, susţinută de 78 din cei 120 de parlamentari, conferă Moscovei controlul total asupra companiei de gaze, în schimbul garantării livrărilor de energie.
 
Potrivit acordului, Gazprom va deţine controlul asupra conductelor, centralelor de distribuţie a gazelor şi a facilităţilor subterane de stocare.
Gazprom s-a angajat să investească 20 de miliarde de ruble (610 milioane dolari) în modernizarea infrastructurii companiei, în următorii cinci ani.
 
Guvernul va putea răscumpăra compania 
 
Statul kîrgîz a avut dificultăţi tot mai mari de continuare a aprovizionării cu gaze din cauza creşterii datoriilor către statele vecine Kazahstan şi Uzbekistan.
În urma acordului, Gazprom obţine controlul total asupra sectorului gazelor din Kîrgîstan. Totuşi, acordul prevede că grupul rus poate transporta gaze folosind doar conducte care aparţin statului kîrgîz.
 
Guvernul din această ţară va putea să se angaje în mod independent în activităţi de transport al gazelor sau să susţină, în viitor, investitorii în acest sector. De asemenea, statul va avea dreptul să răscumpere activele de gaze kîrgîze, în 25 de ani.
 
Preşedinţi daţi jos de popor, poziţie strategică şi baze militare
 
În ultimul deceniu Kîrgîstanul a fost afectat de conflicte politice şi doi preşedinţi au fost înlăturaţi de la putere de revolte populare.
Kîrgîstanul, cu o poziţie strategică, la graniţă cu China, găzduieşte o bază militară rusă şi una americană. Luna trecută, Parlamentul kîrgîz a cerut armatei americane să evacueze baza până în iulie 2014.
Recent, Rusia a convenit extinderea cu 15 ani a contractului de închiriere a bazei sale militare în această ţară, în cadrul unui pachet de măsuri care include ştergerea unei datorii kîrgîze de 500 de milioane de dolari.
 
Mai puteţi citi:
 
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni o lege care permite companiilor ruseşti să spargă monopolul pe exporturile de gaze naturale deţinut în prezent de Gazprom.
 
În cazul unui refuz de asociere cu Uniunea Europeană, Ucraina ar putea obţine preferinţe economice substanţiale din partea Rusiei, pe care nu le-a avea până acum, susţine publicaţia rusă Trud. Economiştii ruşi susţin însă că pentru Rusia aceasta va însemna cheltuieli suplimentare şi pierderi economice enorme.
     
Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ din Federaţia Rusă a finalizat încă la 30 august 2013, examinarea cererii depusă de Gazprom în privinţa unei restanţe la plata gazului livrat în anul 2010, potrivit raportului pentru trimestrul III al companiei ruse.
 
Compania Oil Gas Trade, unul dintre investitorii interesaţi să achiziţioneze combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea a prezentant Ministerului Economiei, în această vară, o scrisoare de recomandare din partea Gazprom.
 
Pentru prima dată în ultimii ani, gigantul energetic controlat de Kremlin şi-a majorat semnificativ fondurile alocate investiţiilor, mai exact cu 15% faţă de anul trecut. Însă adevărata surpriză din planurile de investiţii ale companiei este reprezentată de suma de 24 de miliarde de dolari alocate pentru dezvoltarea infrastructurii, în special către Est, în anticiparea creşterii volumului de gaze exportate către Asia.
 
Sursa: Adevarul