eStire.ro

Articol actualizat la: 10 December 2018, 17:22

Roşia Montană Gold Corporation, investigată într-un scandal de spălare de bani

Roşia Montană Gold Corporation, investigată într-un scandal de spălare de bani

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este investigată de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti într-un caz de spălare de bani care are în centru activităţile unei companii numită Kadok, a declarat Jonathan Henry, preşedintele-director general al Gabriel Resources, citat de către CBC News.

El a spus că procurorul „a ordonat extinderea investigaţiei şi începerea urmăririi penale“ împotriva unui număr de peste 40 de societăţi. Henry a spus că RMGC a comandat îmbrăcăminte de circa 300.000 de dolari de la Kadok. Executivul a menţionat că nu are toate detaliile privind hainele, pentru că acest lucru nu este relevant, însă a adăugat că acestea sunt legate de activităţile miniere ale societăţii.
 
„Suntem una din cele peste 40 de companii, toate societăţi legitime în România, care s-a întâmplat să facă afaceri cu un grup de companii care nu au plătit taxele către statul român“, a mai precizat Henry.
 
Oficialul a mai spus că RMGC cooperează pe deplin cu autorităţile. „Niciun angajat sau membru al managementului nu este vizat“, a mai dclarat şeful Gabriel Resources.
 
Potrivit jurnaliştilor de la RISE Project, RMGC a plătit peste un milion de lei către Kadok Interprest – o firmă cu domiciliul fiscal în Ploieşti pe care procurorii o califică drept „fantomă”. Informaţia figurează într-un referat întocmit de anchetatori în luna octombrie. Kadok Interprest SRL este investigată în cazul „Păvaleanu”, fiind acuzată de operaţiuni comerciale fictive în cadrul unui circuit de spălare de bani.
 
În acest dosar a fost arestat Marcel Păvăleanu, fost consilierul de la Secretariatul General al Guvernului.
 
Gabriel controlează 80,69% din acţiunile RMGC, restul participaţiilor fiind deţinute de către statul român, prim compania Minvest.
 
Sursa: Adevarul