eStire.ro

Articol actualizat la: 11 December 2018, 12:01

Angajaţii români muncesc 6 zile pe lună pentru plata taxelor salariale, dublu faţă de ucrainieni

Angajaţii români muncesc 6 zile pe lună pentru plata taxelor salariale, dublu faţă de ucrainieni
 

Angajaţii români lucrează aproximativ şase zile pe lună doar pentru a-şi plăti taxele salariale către stat, similar cu cehii, cu o zi mai puţin decât ungurii, dar aproape dublu comparativ cu ucrainenii, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă Accace.

Studiul ia în calcul contribuţiile sociale şi impozitul pe venitul obţinut din salarii valabile la sfârşitul lunii noiembrie, în şase state din regiune, respectiv Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Cehia, datorate de angajaţii cu un salariu net de 1.000 de euro, cu un program normal de lucru de opt ore pe zi, timp de 21 de zile pe lună.
 
„Cele mai ridicate taxe plătite de angajat, respectiv contribuţiile sociale şi impozitul pe venitul din salarii, le regăsim în Ungaria, urmată de Cehia şi România. Polonia şi Slovacia au aproximativ acelaşi nivel al taxelor totale plătite de angajat, iar angajaţii ucraineni plătesc cel mai puţin. Deoarece majoritatea angajaţilor îşi negociază salariul net, foarte mulţi dintre aceştia nu sunt cu adevărat conştienţi că diferenţa dintre salariul brut şi cel net reprezintă timpul de lucru efectiv pe care aceştia îl prestează într-o lună doar pentru a-şi plăti toate aceste taxe către stat“, a declarat Maria Cojocariu, payroll manager Accace în România.
 
Potrivit analizei Accace, angajaţii din Ungaria lucrează circa 34% din timpul de muncă dintr-o lună, aproximativ şapte zile, pentru plata taxelor către stat, în timp ce aproximativ 30% din munca prestată de angajaţii din Cehia şi România într-o lună, aproximativ şase zile, reprezintă de fapt timpul prestat pentru acoperirea valorii contribuţiilor sociale şi a impozitului.
 
În top urmează angajaţii polonezi şi slovaci, care muncesc aproximativ cinci zile, respectiv 25% din timpul de muncă lunar, pentru acoperirea contribuţiilor şi a impozitului pe venit, în timp ce ucrainenii lucrează doar puţin peste 3 zile jumătate, respectiv 18% din timp, aceştia din urmă având însă un nivel foarte scăzut al contribuţiilor sociale datorate de angajat, spre deosebire de restul ţărilor analizate.
 
Situaţia în ţările comparate în ceea ce priveşte contribuţiile datorate statului de către angajatori este destul de echilibrată, cu excepţia Poloniei, unde angajatorul datorează cele mai scăzute taxe pentru plata unui salariu net de 1.000 de euro. La polul opus se situează Cehia, unde angajatorul plăteşte taxe care aproape ating pragul de 500 de euro, pentru a acorda acelaşi salariu net.
 
În acest top, România ocupă penultimul loc, după Polonia, angajatorii plătind către stat contribuţii sociale de aproximativ 400 de euro, potrivit Accace.

Mai puteţi citi: 

Patronii români petrec 200 de ore pe an la ghişeu pentru 39 de plăţi. O firmă din România face în fiecare an 39 de plăţi către stat în contul taxelor şi contribuţiilor, de trei ori mai multe faţă de media Uniunii Euroepene, pentru care pierde 200 de ore, iar cea mai mare parte din povara fiscală este distribuită pe muncă, potrivit unui raport publicat de Banca Mondială (BM).

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să nu reducă CAS la anul decât dacă găseşte resurse pentru a completa bugetul. Guvernul s-a angajat faţă de FMI şi CE să scadă cotele de contribuţii de asigurări sociale fără să afecteze bugetul, măsurile de compensare fiind axate în principal pe lărgirea bazei de impozitare, unde excepţii importante se regăsesc în prezent la veniturile din drepturi de autor şi PFA.

 
 
Sursa: Adevarul