eStire.ro

Articol actualizat la: 10 December 2018, 19:18

Păcănelele vor aduce câştiguri sigure pentru bugetul de stat

Păcănelele vor aduce câştiguri sigure pentru bugetul de stat
 

Guvernul reduce impozitele pe câştigurile incerte ale jucătorilor din cazinouri şi măreşte taxele pentru avizările obligatorii ale organizatorilor de jocuri. Veniturile astfel asigurate vor fi de 96 de milioane de lei.

Dacă în 2009 taxele pe jocurile de noroc au fost mărite pentru a combate efectele crizei care tocmai se instalase în economie, acum Guvernul schimbă regimul de taxare în aşa fel încât tot bugetul să iasă în câştig, iar veniturile sale să fie certe.

Concret, sistemul actual, în care sunt impozitaţi atât jucătorii (cu 25% din câştiguri), cât şi organizatorii de jocuri (cu taxe de ordinul sutelor de mii de lei), este înlocuit cu un sistem în care doar organizatorii sunt impozitaţi.

Dacă la nivelul jucătorului impozitarea era total incertă, pentru că nimeni nu putea determina exact ce sume câştiga acesta, la nivelul organizatorului avizarea este obligatorie, deci încasările sunt sigure. Iar aceste taxe se plătesc anual, atât pentru licenţierea, cât şi pentru autorizarea jocurilor de noroc şi sumele nu sunt deloc mici.

Per total, Guvernul se aşteaptă la un plus de 96 de milioane de lei al încasărilor la buget din această sursă, potrivit notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă prin care schimbă reglementarea jocurilor de noroc.

50 de lei intrarea la cazinou

Prin acest nou normativ, Guvernul impune o creştere a taxei de intrare în cazinouri de la 20 la 50 de lei, bani care vor fi viraţi la bugetul de stat.

„La cazinou, dacă pierdeai la o masă şi câştigai la alta, atunci trebuia să fii impozitat, dar aceia erau banii cu care ai venit. La fel, la slot-machine, nu se poate evidenţia cât a fost câştigul real al jucătorului. Pe aceste zone nu s-a încasat absolut nimic la bugetul de stat“, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, Cristinela Odeta Nestor, preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Acces blocat la site-urile neautorizate

ONJN discută cu providerii de internet pentru a bloca accesul românilor la site-urile de pariuri sportive şi jocuri de noroc online deţinute de firmele care nu sunt autorizate în România şi nu plătesc Fiscului taxa de 0,1% pe mâna jucată.

„Ne aşteptăm să se autorizeze operatorii de jocuri online, mai ales că am reglementat zona providerilor de internet, şi sper să reuşim să tăiem accesul la site-urile neautorizate. Se va da posibilitatea jucătorului român să joace pe toate site-urile deţinute de operatori înregistraţi în România“, a mai spus şefa Oficiului.

Ea a arătat că se va elabora o listă neagră cu societăţile care nu sunt autorizate în România, pe care o vor putea consulta atât providerii de internet, cât şi jucătorii.

În fine, pariurile în cotă fixă, mutuale sau cu contrapartidă, vor fi impozitate cu 2% pe câştigul net realizat pe fiecare bilet.

Sursa: Adevarul