eStire.ro

Articol actualizat la: 04 December 2018, 18:24

„Profetul crizei”, Nouriel Roubini, anunţă care sunt cele mai vulnerabile pieţe imobiliare ale momentului

„Profetul crizei”, Nouriel Roubini, anunţă care sunt cele mai vulnerabile pieţe imobiliare ale momentului

Nouriel Roubini, reputatul economist care a prezis criza economică izbucnită în 2007-2008, a lansat noi avertismente privind 17 ţări ameninţate de spargerea bulelor de pe pieţele imobiliare. Riscurile cele mai mari evită tocmai ţările afectate cel mai puternic de ultima criză economică, vizând în schimb statele mici şi mijlocii cu o guvernare stabilă.

Previziunile lui Roubini se referă la ţări care au fost mai degrabă protejate în timpul apogeului crizei din 2007-2008, mai exact Elveţia, Suedia, Norbegia, Finlanda, Franţa, Germania, Canada, Australia, Noua Zeelandă, şi zona metropolitană din Marea Britanie. La acestea se adaugă şi unele pieţe emergente care prezintă aceeaşi dinamică riscantă: Hong Kong, Singapore, China şi Israel, şi zonele intens urbanizate din Turcia, Indonezia, India şi Brazilia.

Roubini explică teoria sa prin prisma faptului că marile economii au evoluat încet, dar constant în ultimii câţiva ani. În ciuda ratelor scăzute ale dobânzilor şi a măsurilor agresive aplicate de bănci, a existat o rezervă uriaşă de bani care trebuia folosită. În loc să fie lansate noi investiţii durabile, oamenii au profitat mai degrabă de dobânzile mici şi au supralicitat preţurile pe piaţa imobiliară.

Şi mai îngrijorător este că trendul ascendent al preţurilor bunurilor imobiliare este acompania de creşterea datoriei publice în multe dintre ţările enumerate de Roubini.

Criza izbucnită în 2008-2009 a ajutat autorităţile să înţeleagă că trebuie să lupte împotriva ameninţărilor care apar pe piaţa imobiliară prin intermediul unor instrumente economice care să asigure o corecţie a preţurilor, dar care să nu provoace o paralizie a economiei. Grupurile bancare apelează la astfel de unelte, cum ar fi avansurile mai mari oferite de clienţi pentru obţinerea ipotecilor, însă preţurile continuă să crească, notează „The Washington Post”.

„Multe sisteme bancare de acum au mai multe rezerve de capital decât cele din trecut, ceea ce le permite să absoarbă mai bine corecţiile preţurilor locuinţelor. Însă cu cât vor creşte mai mult, cu atât mai dureroasă va fi căderea şi cu atât mai mare vor fi pierderile economice şi financiare – atunci când bula se va sparge”, a avertizat Roubini, supranumit şi „Doctor Doom” din cauza avertismentelor mereu sumbre pe care le lansează.

Economistul a adăugat că autorităţile de astăzi nu dispun de aceleaşi metode de atenuare a dezastrului economic precum cele folosite în 2008, în cazul în care bula se va sparge într-adevăr.  

Sursa: Adevarul