eStire.ro

Articol actualizat la: 04 December 2018, 18:16

Amenzi de 1,7 miliarde de euro pentru opt giganţi bancari care au manipulat dobânzile

Amenzi de 1,7 miliarde de euro pentru opt giganţi bancari care au manipulat dobânzile

Comisia Europeană (CE) a amendat opt bănci internaţionale cu 1,71 miliarde de euro, pentru că au participat la activităţi de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobândă pe piaţa interbancară EURIBOR şi LIBOR, la euro şi la yeni japonezi.

 
Cea mai dură sancţiune vizează banca germană Deutsche Bank, amendată cu un total de 725,3 milioane euro - 445,8 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la euro, respectiv 259,5 milioane euro pentru neregulile constatate în zona dobânzilor la yeni japonezi, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Comisia Europeană.
 
Banca franceză Societe Generale a fost amendată cu 445,8 milioane euro, Royal Bank of Scotland, controlată de stat, a fost sancţionată cu un total de 391 milioane euro. Băncile americane JPMorgan Chase şi Citigroup au de plătit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la yeni.
Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra şi birouri în principalele capitale financiare ale lumii, a fost amendată de CE cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobânzilor la yen.
 
Comisia Europeană vrea concurenţă reală între bănci
 
„Şocantă la scandalurile LIBOR şi EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigată de autorităţi din întreaga lume, ci şi colaborarea între bănci care se presupune că ar fi concurente. Decizia de astăzi trimite un mesaj clar că CE este hotărâtă să se opună şi să sancţioneze aceste activităţi de tip cartel în sectorul financiar“, a declarat, într-un comunicat, Joaquin Almunia, comisarul european pentru Concurenţă şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.
 
Banca britanică Barclays a fost de asemenea implicată în cartelul care a vizat manipularea dobânzilor la euro, însă nu a fost amendată deoarece a dezvăluit neregulile către CE. 
 
Amenzile dispuse împotriva Deutsche Bank, RBS şi Societe Generale au fost reduse datorită cooperării băncilor cu anchetatorii, pe lângă scăderea de 10% obţinută prin înţelegerea cu CE.
 
Urmează alte sancţiuni
 
Credit Agricole (Franţa), HSBC (Marea Britanie) şi JPMorgan (SUA) au refuzat înţelegerea propusă de CE şi sunt vizate în continuare de ancheta privind manipularea EURIBOR, fiind expuse la noi sancţiuni.
Pe piaţa derivatelor privind dobânzile interbancare la yeni japonezi, activităţi de tip cartel au fost constatate în perioada 2007-2010. Neregulile includ discuţii între traderii băncilor participante privind datele transmise de acestea în vederea stabilirii indicilor LIBOR pentru yeni. 
 
Banca elveţiană UBS a fost de asemenea implicată în activităţile ilegale, dar nu a fost sancţionată pentru că a dezvăluit existenţa cartelului către CE. 
 
Mai puteţi citi:
 
Gigantul bancar american JPMorgan Chase este aproape de un acord cu autorităţile din SUA, urmând să plătească daune şi amenzi-record, în valoare totală de 13 miliarde de dolari, pentru stingerea anchetelor civile privind practicile pe piaţa creditelor ipotecare din perioada premergătoare crizei financiare, scrie Bloomberg.
 
În acest moment există cel puţin trei bănci care au contracte de credite cu prevederi ascunse, a declarat joi Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în cadrul unei conferinţe despre competiţie.
 
Băncile vor fi nevoite să reducă dobânzile la creditele în lei după ce Banca Naţională a României (BNR) a scăzut rata-cheie cu un punct în perioada iulie-septembrie, la 4,25%, ultima tăiere a dobânzii fiind de doar 0,25 puncte procentuale, astfel încât băncile să nu scadă bonificaţiile la depozite, afirmă Mugur Isărescu.
 
Băncile din Grecia vor fi nevoite să-şi limiteze operaţiunile din Europa de Sud-Est, după ce Comisia Europeană a cerut instituţiilor de credit să se angajeze că nu vor transfera fonduri cu scopul de a-şi întări subsidiarele din regiune, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Kathimerini, preluat de Mediafax.

 

Comisia a înaintat un proiect legislativ menit să restabilească încrederea în integritatea indicilor de referinţă. Un indice de referinţă este un indicator (statistic) calculat pe baza unui set reprezentativ de date subiacente şi utilizat ca preţ de referinţă pentru un instrument sau un contract financiar ori pentru a măsura performanţa unui fond de investiţii.
 
Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între consumatori şi profesionişti, spune că o clauză abuzivă nu se modifică, ci se elimină, iar în mai multe cazuri ajunse la Curtea Europeană de Justiţie instanţa deja s-a pronunţat în acest sens, demontând argumentele băncilor.

 

Sursa: Adevarul