eStire.ro

Articol actualizat la: 22 November 2018, 08:06

Noul ministru al Finanţelor din Polonia este fratele directorului ING Bank România. Cine este Mateusz Szczurek

Noul ministru al Finanţelor din Polonia este fratele directorului ING Bank România. Cine este Mateusz Szczurek

Mateusz Szczurek (38 de ani), care a fost numit miercuri ministru al Finanţelor în Polonia, este fratele mai mic al lui Michal Szczurek (42 de ani), directorul general al ING Bank România.

Noul şef al Finanţelor poloneze a făcut carieră tot în grupul ING, unde deţinea poziţia de economist-şef pentru Europa Centrală şi de Est. El fusese invitat să susţină astăzi o prezentare la Bucureşti pentru clienţi ai băncii, însă în urma numirii nu o mai poate onora, scrie zf.ro. Anterior fusese economistul-şef al ING Bank Slaski (Polonia) – un important pilon de business al olandezilor în regiune.
 
Desemnarea lui Mateusz Szczurek în funcţia de ministru al Finanţelor a fost considerată o surpriză la Varşovia având în vedere că este privit ca un novice într-ale politicii şi nu prea a fost prezent pe scena publică. Cu alte cuvinte, nu prea sunt cunoscute opiniile sale privind politicile de urmat în domeniul finanţelor publice, însă premierul Donald Tusk a spus că el, Jacek Rostowski (fostul ministru de finanţe) şi Mateusz Szczurek au opinii identice, ceea ce garantează continuitatea.
 
Pe de altă parte, nominalizarea unui ministru de 38 de ani nu este ceva nou la Varşovia, polonezii obişnuind de mai mulţi ani să promoveze tineri profesionişti în funcţii guvernamentale-cheie.
 
Szczurek a absolvit cursurile unui masterat la Universitatea din Varşovia, disertaţia sa intitulându-se „Haos şi neliniaritate pe pieţele valutare”, şi are un doctorat la University of Sussex (Marea Britanie), teza abordând problema crizelor valutare şi de lichiditate. Mateusz şi Michal Szczurek mai au un frate, iar Mateusz Szczurek are cinci copii.
 
Michal Szczurek a fost desemnat să conducă sucursala din România a grupului olandez ING începând cu 1 septembrie 2012, fiind succesorul lui Mişu Negriţoiu care avusese două mandate la rând de CEO. El lucrează pentru grupul ING de 15 ani. 
 
Citiţi mai multe pe zf.ro.

Mai puteţi citi: 

Remaniere guvernamentală în Polonia. Premierul polonez Donald Tusk a anunţat, miercuri, o remaniere guvernamentală care implică plecarea ministrului Finanţelor Jacek Rostowski şi schimbări la vârful altor şase ministere, relatează AFP.

ING România va avea dublă conducere: preşedinte şi director general. Vezi soluţiile lui Negriţoiu pentru România. ING Bank România va avea din toamnă un sistem dualist de conducere, Mişu Negriţoiu urmând să treacă în poziţia de preşedinte al băncii, iar funcţia de director general va fi preluată de Michal Szczurek, care a condus în ultimii ani divizia de retail de la TMB Thailanda, deţinută de ING.

 
Sursa: Adevarul