eStire.ro

Articol actualizat la: 12 January 2018, 12:47

Adevărul Live, ora 14.00: De ce a pierdut România marile sale pieţe tradiţionale de export?

Adevărul Live, ora 14.00: De ce a pierdut România marile sale pieţe tradiţionale de export?

Este o întrebare care doare. O întrebare care priveşte pieţe de export pe care România le dezvoltase înainte de 1989 în spaţiul lumii arabe, în cel al Americii de Sud, în spaţiul fost sovietic şi în China, zone spre care acum ţintesc investiţiile marilor puteri economice ale lumii.

Cum ne-am reorientat opţiunile după Revoluţie? De ce am lăsat să ne “scape” relaţiile stabilite de decenii în zonele respective, de ce oare nu investim acum în revigorarea lor?

Neştiinţă a jocurilor? Indiferenţă? Lipsă cronică de specialişti? Încercăm să obţinem azi câteva răspunsuri din partea unui expert în relaţii internaţionale din noua generaţie cu o carte de vizită absolut impresionantă:  Ştefan Popescu, doctor în istoria relaţiilor internaţionale contemporane al Universităţii Paris 1 – Sorbona, cu o teza despre “Albania în politica externă a Franţei” (Summa cum laude şi felicitările juriului în unanimitate). 

Masterat în geopolitică la Şcoala Normală Superioară din Paris, unul în istoria relaţiilor internaţionale contemporane la Universitatea Paris 1 – Sorbona şi o specializare postuniversitară la Şcoala Naţională de Administraţie din Paris. A beneficiat de o bursă de studii universitare a Guvernului României la Universitatea de Stat din Tirana iar în timpul studiilor doctorale a fost bursier al Şcolii Franceze din Roma. 

Experienţa profesională a început-o cu un stagiu la Centrul interarme de Concepte, Doctrine şi Experienţe din Ministerul francez al Apărării (tema de stagiu a vizat articularea dintre descurajarea nucleară franceză şi ameninţările asimetrice). A lucrat la Înaltul Consiliu al Francofoniei (biroul fostului Secretar General ONU, Boutros-Ghali), în calitate de “chargé de mission”, ca jurnalist la RFI, consilier special pentru Francofonie al Ministrului Afacerilor Externe (mai-august 2012), apoi director general al Direcţiei generale a cooperării externe din cadrul Institutului Cultural Român (sept. 2012-februarie 2013). În prezent este cadru didactic la SNSPA. 

Vă invităm să-l urmăriţi la Adevărul Live începând cu ora 14.00, într-un dialog cu jurnalistul Cristian Unteanu.
Sursa: Adevarul