eStire.ro

Articol actualizat la: 13 March 2018, 17:54

Proiecte economice, abordate de Dăncilă cu ambasadorul Japoniei. În ianuarie japonezii nu au avut cu cine discuta

Proiecte economice, abordate de Dăncilă cu ambasadorul Japoniei. În ianuarie japonezii nu au avut cu cine discuta

Premierul României s-a întâlnit marţi cu ambasadorul Japoniei, cu care a discutat despre proiecte importante economice, precum linia de metrou Gara de Nord – Otopeni şi podul de la Brăila. Întâlnirea a avut loc la aproape 2 luni de când delegaţia japoneză condusă de Shinzo Abe venise în România pentru o ]ntrevedere cu premierul Tudose, care demisionase cu o zi înainte.

“Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, l-a primit marţi în audienţă pe ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Japoniei la Bucureşti, Kisaburo Ishii. Întrevederea a prilejuit o trecere în revistă a stadiului actual al relaţiilor bilaterale şi al cooperării la nivel internaţional dintre România şi Japonia, în contextul creat de perspectiva ridicării relaţiilor bilaterale la nivelul de parteneriat strategic”, a informat Executivul, precizând că au fost analizate “circumstanţele, dar şi importanţa istorică a vizitei premierului Japoniei în România, Shinzo Abe (care a venit la 16 ianuarie a.c. pentru a discuta cu premierul Tudose, dar acesta demisionase cu doar o zi înainte – n. red.)”.
 
Guvernul a informat însă că premierul Dăncilă a “reiterat voinţa clară de intensificare a dialogului politic şi de concretizare a proiectelor guvernamentale şi economice care se regăsesc pe agenda bilaterală”.
 
„Au fost prezentate ultimele evoluţii în proiecte precum Magistrala 6 de metrou Gara de Nord – Aeroportul ”Henri Coandă” şi construcţia podului peste Dunăre de la Brăila, dar şi colaborările din domeniile energie, infrastructură, IT, agricultură, apărare şi securitate”, a comunicat Guvernul, precizând că premierul Viorica Dăncilă i-a spus ambasadorului că aşteaptă cu interes misiuni economice japoneze în ţara noastră şi că îşi doreşte promovarea unei prezenţe româneşti în Japonia.
 
Amintim că la 16 ianuarie, premierul Japoniei, Shinzo Abe, nu a mai fost primit oficial de Guvernul României după ce Mihai Tudose a demisionat. În lipsa unui omolog cu care să discute, Abe a rămas în camera sa de hotel din Bucureşti. Pentru a pune capăt acestei situaţii diplomatice jenante, preşedintele român Klaus Iohannis şi-a modificat agenda şi l-a primit aşa cum se cuvine la Palatul Cotroceni.
 
Sursa: Adevarul