eStire.ro

Articol actualizat la: 10 December 2018, 12:44

Locuinţele noi s-au iefitinit cu până la 15% în acest an, preţul apartamentelor vechi a scăzut cu până la 6%

Locuinţele noi s-au iefitinit cu până la 15% în acest an, preţul apartamentelor vechi a scăzut cu până la 6%

Preţurile locuinţelor noi din principalele oraşe din ţară s-au redus în acest an cu până la 15%, pragul maxim fiind atins în Braşov, în timp ce deprecierea pe segmentul apartamentelor vechi a fost de până la 6%, potrivit imobiliare.ro.

„Într-un an care a debutat cu discuţii febrile legate de transformarea programului «Prima Casă» în «Noua Casă», era de aşteptat ca apartamentele vechi să se deprecieze sensibil mai mult decât cele noi. În condiţiile în care programul guvernamental a rămas deschis şi pentru cumpărătorii de locuinţe vechi, o analiză realizată de imobiliare.ro reflectă însă, aproape de finalul lui 2013, o situaţie diametral opusă“, se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.
 
Astfel, în ultimele 12 luni, unităţile locative nou-construite au consemnat cele mai mari ieftiniri în marile oraşe, cu un prag maxim de 15% (în Braşov), faţă de marja maximă de scădere atinsă pe segmentul apartamentelor vechi de doar 6,6% (în Iaşi). Astfel, la finalul lui 2013, apartamentele noi sunt absolut competitive din punct de vedere al preţului, diferenţa faţă de cele vechi fiind foarte mult redusă.
 
În Bucureşti, preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare a scăzut cu 7,6% în decurs de 12 luni, de la 1.142 euro pe metru pătrat util, la finele lui noiembrie anul trecut, până la 1.055 euro pe metru pătrat, în 2013. Cel mai mare declin, de 9,5%, a fost consemnat pe segmentul apartamentelor noi, acestea ajungând la un preţ mediu de 1.165 euro pe metru pătrat, faţă de 1.288 euro pe metru pătrat, în aceeaşi perioadă a anului trecut. Locuinţele din blocurile vechi, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 5,3%, de la 1.054 euro, până la 998 euro pe metru pătrat.
 
Preţurile apartamentelor din Braşov s-au depreciat cu 4,8% în perioada analizată, de la 859 euro pe metru pătrat, până la 818 euro pe metru pătrat. Braşovul este oraşul cu cele mai mari scăderi de preţ pe segmentul apartamentelor noi, de 15,1%, de la 950 de euro, până la 807 euro pe metru pătrat util. Locuinţele din blocurile vechi, însă, au consemnat o scădere mult mai temperată, de 2,4%, de la 842 de euro pe metru pătrat, până la 822 de euro pe metru pătrat.
 
În Cluj-Napoca, preţurile apartamentelor disponibile spre vânzare s-au diminuat cu 1,3% în ultimele 12 luni, de la 917 euro, până la 905 euro pe metru pătrat util. Preţul cerut în prezent pentru apartamentele noi din oraş este egal cu cel din urmă cu un an, respectiv 847 de euro pe metru pătrat, însă pe segmentul locuinţelor vechi a fost consemnată o majorare uşoară la 977 de euro pe metru pătrat.
 
Locuinţele din Constanţa s-au ieftinit cu 3% la 847 de euro pe metru pătrat, în condiţiile în care apartamentele noi sunt cu 1,1% mai scumpe decât în 2012, preţul mediu cerut de dezvoltatori situnându-se la 881 de euro pe metru pătrat, iar apartamente vechi s-au ieftinit cu 4,1% până la 838 de euro pe metru pătrat.
Iaşiul a consemnat de asemenea o scădere a preţurilor apartamentelor, cu 5,9%, media ajundând la 777 de euro pe metru pătrat. 
 
Iaşiul deţine recordul ieftinirilor pe segmentul locuinţelor construite înainte de 1990, care costă, în medie, 747 de euro pe metru pătrat, cu 6,6% din 2012. Unităţile locative nouconstruite au consemnat un declin de 3,2% în aceeaşi perioadă, de la 875 la 847 de euro pe metru pătrat.
 
Timişoara este singurul oraş dintre marile centre urbane analizate de portal în care preţul mediu cerut pentru locuinţele vechi şi noi a crescut în ultimul an, cu 2,2% (de la 762 de euro la 779 de euro pe metru pătrat), respectiv cu 6,1% (de la 876 de euro la 823 de euro pe metru pătrat).

Mai puteţi citi: 

Oferte imobiliare în Banatul Sârbesc: case la preţuri de la 2.000 de euro. Zeci de case din provincia Voivodina (Banatul Sârbesc), acolo unde mai trăiesc peste 30.000 de români, sunt scoase la vânzare la preţuri pornind de la 2.000 de euro. Locuinţele, unele în stare deficitară, altele funcţionale, sunt puse în vânzare la pachet cu terenuri ce depăşesc chiar şi 1.500 de metri pătraţi. În ciuda ofertei generoase, cumpărătorii întârzie să apară.

Locuinţele ANL pot fi cumpărate prin credite de la Intesa Sanpaolo Bank. Locuinţele finalizate prin programul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) „Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii“ pot fi achiziţionate prin credite ipotecare, inclusiv „Prima Casă“, contractate de la Intesa Sanpaolo Bank, în urma încheierii unei convenţii între bancă şi Agenţie.
 
Leii de la „Prima Casă“ sperie piaţa imobiliară. Cum au evoluat preţurile locuinţelor în acest an. La două luni după anunţul că statul va acorda garanţii doar în monedă naţională, solicitările au scăzut dramatic, iar băncile au ieşit cu alternative în valută.
 
Sursa: Adevarul