eStire.ro

Articol actualizat la: 02 December 2018, 12:22

Mitul pământului: şase motive pentru care străinii nu se vor năpusti să cumpere teren agricol în România

Mitul pământului: şase motive pentru care străinii nu se vor năpusti să cumpere teren agricol în România

Circulă tot mai frecvent un mit, generat de anumite modificări legislative preconizate de la începutul anului viitor. Mai exact, începând cu 1 ianuarie 2014, se va liberaliza piaţa agricolă. Altfel spus, străinii vor putea cumpara teren în România.

Iar toti cei care nu cunosc acest fenomen sunt inclinati sa creada ca strainii se vor napusti in tara noastra pentru a acapara si cumpara cat mai mult pamant romanesc. Totusi, avem motive sa credem ca acest lucru nu se va intampla chiar atat de intens.
 
Iar Econtext va prezinta cateva motive in sprijinul ideii ca nu vom asista la o avalansa a strainilor care vor veni sa cumpere pamant in Romania. Se vor face achizitii de teren, poate va fi un impuls mai ridicat, dar nu atat de intens si nu de durata.
 
Si iata care sunt motivele care sprijina ideea ca avalansa strainilor reprezinta doar un mit:
 
1. Strainii pot cumpara teren si acum
 
Strainii puteau cumpara teren si pana acum. Pentru a putea detine teren in tara noastra, o persoana fizica trebuie sa aiba domiciliul stabil in tara, iar o persoana juridica trebuie sa aiba sediul in Romania. Pe scurt, strainii isi puteau cumpara teren aici prin companii. Iar cumparatorii de teren mult sunt companiile, ele fac afaceri, nu persoanele fizice.
 
 
 
 

Mai multe pe aceeaşi temă:

 
 
Statul elimină restricţiile impuse în prezent cetăţenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole, după 1 ianuarie 2014, inclusiv obligaţia de a avea experienţă în agricultură, dar păstrează prevederea privind dreptul de preempţiune al cetăţenilor români, potrivit unui proiect de lege.
 
 
Viitoarea lege care reglementează tranzacţiile cu terenuri agricole extravilane aparţinând persoanelor fizice impune vânzătorilor să acorde prioritate pentru cinci categorii de cumpărători locali înaintea celor din UE, iar cumpărătorilor – să aibă studii agricole.
 
 
Mai mult de 700.000 de hectare de suprafeţe arabile, din totalul de 8,3 milioane de hectare, sunt controlate de italieni, nemţi, arabi, unguri, turci sau de investitori veniţi din alte ţări membre UE
 
Sursa: Adevarul