eStire.ro

Articol actualizat la: 12 November 2018, 14:04

Acţiunile Romgaz au debutat azi pe bursă. În acest moment, cotaţia este cu 14% mai mare decât preţul din ofertă

Acţiunile Romgaz au debutat azi pe bursă. În acest moment, cotaţia este cu 14% mai mare decât preţul din ofertă

Titlurile Romgaz au debutat astăzi în ringul bursier, urcând în primele minute cu 19,5% peste preţul din ofertă, la 35,85 lei pe acţiune. Acum se tranzacţionează la un nivel cu 14,27% mai ridicat faţă de cel din listare.

Cotaţia este, totodată, cu 17,8% şi, respectiv, cu 20,3% peste preţurile la care investitorii de retail au cumpărat acţiunile cu discount, de 3% şi, respectiv, 5%.
 
Pe piaţa de la Bucureşti pot fi tranzacţionate acţiuni reprezentând 9,79% din toate titlurile Romgaz, iar 5,21% din acţiunile companiei sunt disponibile prin certificate globale de depozit (GDR).
 
Romgaz este cea mai mare şi cea mai profitabilă companie deţinută de către stat. Statul a vândut 15% din titlurile pe care le deţine la companie, strângând 380 de milioane de euro la buget. Aceasta este cea mai mare listare realizată de către stat. Titlurile producătorului de energie şi gaze naturale sunt tranzacţionate atât pe bursa de la Bucureşti, cât şi la Londra. 
 
Societata a înregistrat un profit net de 622 milioane de lei în primele şase luni, la venituri de 1,9 miliarde de lei. Atât rezultatul net, cât şi vânzările sunt, însă, sub nivelurile din aceeaşi perioadă a anului trecut, când compania a raportat un profit net de 797 milioane de lei şi venituri de 2,2 miliarde de lei.
 
Investitorii au suprasubscris oferta de mai mult de şapte ori, plasând ordine totale de 2,8 miliarde de euro, faţă de 380 milioane de euro strânse la buget pe vânzarea celor 15% din acţiuni.
 
Pe aceeaşi temă
 
Romgaz va exploata concesiuni de gaze naturale în Marea Neagră împreună cu o serie de noi parteneri şi va intra inclusiv pe proiecte de extracţie a gazelor de şist, orice companie străină care extrage resurse româneşti urmând a avea obligaţia de a avea ca partener o companie din ţara noastră, a declarat, la Adevărul Live, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.
 
The Financial Times apreciază vânzarea acţiunilor Romgaz drept prima privatizare de succes din ultimul timp. Prestigioasa publicaţie subliniază că România a realizat cea mai mare ofertă publică iniţială din istorie şi una din cele mai importante din Europa de Est.
 
Sumele încasate de Guvern din vânzarea unor pachete de acţiuni la companiile de stat sunt cheltuite pentru consumul curent şi nu sunt virate într-un fond special pentru investiţii.
 
Producătorul de energie Hidroelectrica va fi listat după modelul de succes al Romgaz, pachetul de acţiuni fiind suplimentat de la 10% la 15% din titlurile companiei.
 
Oferta de acţiuni Romgaz (SNG), cea mai mare din istoria României, a fost închisă cu succes, micii investitori trimiţând atât de multe ordine de cumpărare, încât nici nu ar mai fost nevoie de subscrierile investitorilor străini. În ciuda acestui fapt, investitorii de retail locali vor primi, cel mai probabil, cel mult un sfert din acţiunile scoase la vânzare, situaţie care i-a înfuriat atât pe aceştia, cât şi pe brokeri.
 
Romgaz a vândut 15% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde de lei (534 de milioane de dolari sau 382,8 milioane de euro), aproape de maximul vizat. Tranşa destinată investitorilor mici a fost majorată de la 15% la 20% din totalul ofertei, iar investitorii instituţionali din străinătate au preluat 60% din ofertă.
 

 

Sursa: Adevarul