eStire.ro

Articol actualizat la: 14 November 2018, 17:49

Acţiunile Romgaz scad pentru a doua zi consecutiv, după anunţarea unui profit la jumătatea celui de anul trecut

Acţiunile Romgaz scad pentru a doua zi consecutiv, după anunţarea unui profit la jumătatea celui de anul trecut

Titlurile Romgaz au scăzut astăzi cu 1,2%, după ce ieri au mai scăzut cu 0,6%, ca urmare a anunţării unui profit net de 410 milioane de lei în primele nouă luni din acest an, sub jumătatea celui anunţat anul trecut în aceeaşi perioadă.

Preţul unei acţiuni este de 33,89 lei, fiind în continuare peste preţul de 30 de lei bucata, cu care s-a făcut vânzarea titlurilor din ofertă.
 
Profitul net al Romgaz (SNG) a scăzut cu 55% în primele nouă luni, la 410,6 milioane lei (93,1 milioane euro), iar cifra de afaceri a coborât cu 10%, la 2,587 miliarde lei (586,8 milioane euro), ca urmare a diminuării cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import.
În perioada similară a anului trecut, producătorul de gaze naturale a consemnat un profit net de 917,6 milioane lei şi o cifră de afaceri de 2,873 miliarde lei.
 
„Deşi preţul gazelor din producţia internă s-a majorat faţă de anul anterior, cifra de afaceri a societăţii a scăzut, atât datorită diminuării cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import. Reducerea cantităţilor de gaze livrate din import se datorează atât scăderii cererii de consum pe piaţă de gaze naturale, cât şi prevederilor ordinului ANRE nr.24/2013 pentru aprobarea metodologiei de alocare a cantităţilor de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie necesare acoperirii consumului pe piaţa reglementată, conform căruia producătorii de gaze naturale nu mai au obligaţia să livreze gaze în amestec intern cu import“, se arată într-un raport transmis, joi, de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
 
Veniturile totale au scăzut cu 8%, la 3,059 miliarde lei (694 milioane euro), în timp ce cheltuielile totale au urcat cu 11%, la 2,433 miliarde lei (552 milioane euro). În primele nouă luni ale anului trecut, compania a consemnat venituri totale de 3,333 miliarde lei şi cheltuieli totale de aproape 2,2 miliarde lei.
 
Din vânzarea gazelor din producţie internă veniturile au crescut cu 2,8%, la 1,866 miliarde lei (423,3 milioane euro), iar din gazele cumpărate din import pentru revânzare au coborât cu 58%, la 354 milioane lei (80,3 milioane euro).
În acelaşi timp, veniturile din servicii au urcat cu aproape 78%, la 349,5 milioane lei (79,3 milioane euro), de la 196,7 milioane lei în primele nouă luni din 2012.
Veniturile companiei sunt sezoniere, fiind mai mari în lunile de iarnă şi mai mici in perioada de vară, potrivit Romgaz.
Începând cu luna februarie Romgaz a calculat un impozit suplimentar, în sumă de 58,2 milioane lei pentru primele nouă luni. Impozitul este aferent veniturilor generate de liberalizarea preţului la gaze.
 
 
Mai multe ştiri despre Romgaz:
 
Titlurile Romgaz au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, investitorii transferând titluri în valoare cumulată de 30 milioane lei, însă cotaţia acestora a scăzut cu 0,58%, până la la 34,3 lei bucata.
 
 
Micii investitori bifează, din prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Romgaz, un câştig de 21% în cazul în care au preluat titluri cu discount de 5%. Astfel, aceştia au câştigat într-o singură zi echivalentul dobânzii primite pentru un depozit încheiat pe patru ani, potrivit calculelor „Adevărul“.
 
 
Acţiunile Romgaz, tranzacţionate sub simbolul SNG, au încheiat şedinţa de la Bucureşti cu 15% peste preţul din ofertă, pe un rulaj de 92,5 milioane de lei, iar volumul de titluri transferate a fost cu puţin sub rulajul certificatelor de depozit (GDR-uri) Romgaz la bursa de la Londra.
 

Mitul „independenţei energetice“ a României şi scopul alianţei politicieni-petrolişti împotriva populaţiei

O ştire mică-mică apărută într-un colţ de pagină economică la sfârşitul lunii aprilie ne anunţa că Exxon şi Petrom studiază posibilitatea de a nu aduce la ţărmul românesc hidrocarburile pe care le vor extrage din perimetrele concesionate pe platforma continentală a Mării Negre. În felul acesta, conform Legii Petrolului, statul român ar rămâne doar cu redevenţele (care se pot încadra în marja 3,5-13%) şi taxele de producţie.

Sursa: Adevarul