eStire.ro

Articol actualizat la: 13 November 2018, 18:25

Acţiunile Romgaz sunt cele mai tranzacţionate la BVB, dar au scăzut cu 0,6%. Titlurile Petrom au scăzut cu 5,59%

Acţiunile Romgaz sunt cele mai tranzacţionate la BVB, dar au scăzut cu 0,6%. Titlurile Petrom au scăzut cu 5,59%

Titlurile Romgaz au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, investitorii transferând titluri în valoare cumulată de 30 milioane lei, însă cotaţia acestora a scăzut cu 0,58%, până la la 34,3 lei bucata.

Ieri, în prima zi de tranzacţionare, acţiunile producătorului de gaze şi energie au urcat cu 15% peste preţul din ofertă. Statul a vândut un pachet de 15% din acţiunile Romgaz, operaţiune prin care a strâns 380 de milioane de euro la buget.
Departamentul pentru Energie mai deţine acum 70% din Romgaz, alţi 15% fiind deţinuţi  de către Fondul Proprietatea.
 
„Vedetele“ zilei au fost acţiunile Petrom, care au înregistrat o scădere de 5,59%, după ce în piaţă au ajuns informaţii potrivit cărora un investitor vinde 0,81% din acţiunile companiei. 
„Investitorii se aşteptau ca Fondul Proprietatea să fie un candidat serios, o eventuală vânzare de acţiuni OMV Petrom putând alimenta disponibilităţile băneşti necesare micşorării capitalului social şi un nou program de răscumpărare de acţiuni din piaţă. Părerea mea este că vânzătorul acestui pachet este BERD, mai ales că valoarea este destul de apropiată de cea a acţiunilor cumpărate la Romgaz“, a afirmat Adrian Tod, directorul general al Rombell Securities.
 
Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni. Oferta este suprasubscrisă de aproape 8,5 ori. Fondul vrea să răscumpere 600 milioane de acţiuni, pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (134,5 milioane euro). Titlurile vor fi cumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, respectiv cu 21,1% peste cotaţia la care acţiunile FP au încheiat şedinţa de miercuri, de 0,789 lei.
Operaţiunea se încheie joi.
 
Sursa: Adevarul