eStire.ro

Articol actualizat la: 04 December 2018, 20:02

Începe marea lichidare: Fondul Proprietatea vrea să-şi vândă acţiunile la Transgaz după ce recent a vândut un pachet din titlurile Petrom

Începe marea lichidare: Fondul Proprietatea vrea să-şi vândă acţiunile la Transgaz după ce recent a vândut un pachet din titlurile Petrom

Fondul Proprietatea a angajat Citigroup Global Markets, Raiffeisen Capital & Investment şi Wood & Company pentru a analiza opţiunile de a ceda o parte sau toată participaţia deţinută la Transgaz, reprezentând 14,99% din acţiuni, pachet evaluat pe Bursă la 335,98 milioane lei (75,16 milioane euro), scrie Mediafax.

„Franklin Templeton Investment Management Limited United Kingdom, Sucursala Bucureşti, în calitate de administrator unic şi societate de administrare a investiţiilor Fondului, doreşte să informeze acţionarii că, în conformitate cu angajamentul său de a explora modalităţi de a creşte valoarea pentru acţionari şi de a creşte lichiditatea activelor din portofoliul Fondului, a desemnat Citigroup Global Markets Ltd, Raiffeisen Capital & Investment şi Wood & Company Financial Services în calitate de consultanţi pentru a evalua opţiunile sale strategice privind o parte sau toate participaţiile Fondului de 14,99% din Transgaz“, se arată într-un raport transmis miercuri Bursei de Fondul Proprietatea.
 
FP a vândut în luna mai un pachet de 1,1% din acţiunile Petrom pentru 246,6 milioane de lei, pentru a obţine lichidităţi necesare finanţării programului de răscumpărare a propriilor acţiuni. FP a răscumpărat în acest an 7,13% din propriile acţiuni, pentru 862,2 milioane lei (48,2 milioane euro).
 
Anul trecut, FP a demarat şi un plan de vânzare a participaţiilor minoritare la de actiuni detinute la compania de stat Electrica, precum si la subsidiarele din Romania ale Enel, E.ON, GDF Suez Energy. Potrivit estimărilor de atunci ale Fondului Proprietatea, toate aceste participatii ar valora 527,6 milioane euro.
 
Acţionarii FP au aprobat recent de principiu în AGA prelungirea mandatului Franklin Templeton cu doi ani, începând cu 30 septembrie 2014, însă administratorul va trebui să întrunească mai multe criterii de performanţă, pentru a preveni încheierea anticipată a mandatului.
Mai precis: fondul de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului, vrea ca diferenţa între preţul acţiunilor FP la bursă şi activul net pe acţiune să fie de cel mult 15% în două treimi din şedinţele de tranzacţionare în perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015. Totodată, activul net ajustat la data de 30 iunie 2015 trebuie să fie mai mare decât la data de 30 septembrie 2013.
 
Sursa: Adevarul