eStire.ro

Articol actualizat la: 03 December 2018, 16:32

Romgaz publică un nou buget, care prevede venituri şi profituri şi mai mici. Varianta precedentă a fost „o greşeală“

Romgaz publică un nou buget, care prevede venituri şi profituri şi mai mici. Varianta precedentă a fost „o greşeală“

Producăturul de gaze naturale şi energie electrică Romgaz Mediaş a publicat un nou buget rectificat de venituri şi cheltuieli pentru acest an, în care veniturile şi profitul sunt estimate în scădere, după ce săptămâna trecută a postat pe site, din greşeală, alt proiect de buget, potrivit directorului general al companiei, Virgil Metea.

Directorul a afirmat că varianta corectă este cea aprobată de Guvern în data de 28 noiembrie, nu cea care a apărut săptămâna trecută pe site-ul său „din greşeală“, scrie Mediafax.
 
În 28 noiembrie, Romgaz a publicat acel proiect de buget, pe care însă l-a retras de pe site după câteva ore, iar marţi a făcut public un nou proiect de buget. Acesta prevede venituri de 4,34 miliarde lei, cheltuieli de 3,12 miliarde lei şi un profit net de 1,02 miliarde lei.
 
Varianta anterioară prevedea scăderea veniturilor cu 10%, de la 4,92 miliarde lei la 4,43 miliarde lei, iar profitul net era prevăzut să scadă de la 1,4 miliarde lei la 1,27 miliarde lei. De asemenea, cheltuielile companiei pentru acest an erau revizuite în scădere de la 3,24 miliarde de lei la 2,91 miliarde de lei.
 
Profitul net al Romgaz a scăzut cu 55% în primele nouă luni, la 410,6 milioane lei (93,1 milioane euro), iar cifra de afaceri a coborât cu 10%, la 2,587 miliarde lei (586,8 milioane euro), ca urmare a diminuării cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import.
 
Romgaz s-a listat recent pe Bursa de Valori Bucureşti, dar şi pe cea de la Londra. Statul a atras 380 de milioane de euro din vânzarea unui pachet de 15% din acţiunile Romgaz.

Mai puteţi citi: 

Romgaz va săpa anul viitor două sonde de explorare în Marea Neagră

Producătorul de gaze naturale Romgaz Mediaş va săpa anul viitor două sonde în cele două perimetre din Marea Neagră unde este partener cu o firmă din grupul rus Lukoil.

Listarea Romgaz: statul a obţinut peste 380 de milioane de euro, aproape de maximul vizat.Romgaz a vândut 15% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde de lei (534 de milioane de dolari sau 382,8 milioane de euro), aproape de maximul vizat. Tranşa destinată investitorilor mici a fost majorată de la 15% la 20% din totalul ofertei, iar investitorii instituţionali din străinătate au preluat 60% din ofertă.

Romgaz are ambiţii regionale. Romgaz va exploata concesiuni de gaze naturale în Marea Neagră împreună cu o serie de noi parteneri şi va intra inclusiv pe proiecte de extracţie a gazelor de şist, orice companie străină care extrage resurse româneşti urmând a avea obligaţia de a avea ca partener o companie din ţara noastră, a declarat, la Adevărul Live, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.
 
Romgaz: Memorandumul cu Gazprom a expirat. Depozitele de gaze şi termocentralele comune au rămas doar un vis aşternut pe hârtie. Memorandumul semnat cu Gazprom privind implementarea mai multor proiecte comune, printre care realizarea unor depozite de gaze şi construirea unor centrale în cogenerare, a expirat, iar acum ruşii au altă strategie, a declarat, marţi, Dumitru Rotar, directorul general adjunct al Romgaz.
 
Sursa: Adevarul