eStire.ro

Articol actualizat la: 28 November 2018, 12:22

Sobolewski: Nici 10 IPO-uri Romgaz n-ar rezolva problemele Bursei. Investitorii străini au prea multe bariere de trecut

Sobolewski: Nici 10 IPO-uri Romgaz n-ar rezolva problemele Bursei. Investitorii străini au prea multe bariere de trecut

Piata de capital romaneasca are nevoie de schimbarea reglementarilor si a legilor care in momentul de fata descurajeaza investitiile straine in actiunile locale, listarea unor companii majore in urmatorul an nefiind in masura sa rezolve problema de lichiditate a pietei, considera Ludwik Sobolewski (foto) directorul Bursei de la Bucuresti (BVB).

“Chiar daca am avea 10 IPO-uri Romgaz in 2014, problemele Bursei nu s-ar rezolva iar situatia din piata nu s-ar schimba substantial. Am avea din nou niste IPO-uri excelente, cu debuturi foarte bune, dupa care rulajele ar incepe din nou sa scada. Acum platim si suferim din cauza lipsei deschiderii pe care Romania si piata de capital romaneasca o are pentru investitorii straini. Reglementarile si cerintele impuse investitorilor straini trebuie schimbate”, a declarat Sobolewski in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Alpha Bank, ARB si BNR.
 
Romgaz (SNG) s-a listat pe Bursa in aceasta luna, interesul pentru actiunile producatorului de gaze fiind urias. Pe transa de retail subscrierile au depasit de 18 ori oferta. In primele doua zile de tranzactionare pe bursa actiunile au inregistrat rulaje in medie de 61 mil. lei, insa ulterior lichiditatea s-a redus. In sedinta de ieri, actiunile Romgaz au avut un rulaj de 13,4 mil. lei.
 
“Investitorii straini nu tranzactioneaza actiuni romanesti nu din cauza ca au o parere negativa despre societatea X, ci din cauza ca resping barierele si cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a intra in piata locala. Suntem singurul stat UE unde, pentru a patrunde, investitorii straini trebuie sa aiba agenti fiscali. La acest lucru se adauga si alte lucruri precum muntele de documente pe care acestia trebuie sa le furnizeze, sau faptul ca nu toate societatile listate in Romania isi distribuie dividendele direct prin Depozitar", mentioneaza Ludwik Sobolewski.
 
Daca nu va mai dura intre 14 zile si 6 luni pentru ca un investitor strain sa intre pe bursa locala, atunci vom vedea intrari de capital in Romania”, mentioneaza CEO-ul Bursei de la Bucuresti.
 
Sobolewski sustine ca Romania si Ucraina sunt singurele tari din regiune care au sansa sa isi dezvolte puternic piata de capital, pe modelul Poloniei.
 
“Imi doresc ridicarea pragului pentru detinere la BVB. Vreau sa am o sustinere clara din partea actionariatului”
Mircea Ursache, vicepresedintele ASF responsabil pentru piata de capital, a anuntat miercuri ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) propune Camerei Deputatilor sa majoreze pragul de detinere la Bursa la 33% din actiuni, de la 5% in prezent, decizia finala urmand sa fie luata in Parlament.
 
Sursa: Adevarul