eStire.ro

Articol actualizat la: 22 January 2018, 12:33

Wolf Theiss: Isteria creată în jurul reducerii certificatelor verzi este total nejustificată

Wolf Theiss: Isteria creată în jurul reducerii certificatelor verzi este total nejustificată

„Problema fundamentală a pieţei de energie din surse regenerabile este implicarea intempestivă a factorului politic, neîntelegerea mecanismelor de autoreglare ale sistemului energetic şi generarea unei instabilităţi legislative profunde, într-un «efect de snowball»”, spune Ciprian Glodeanu, partener in cadrul casei de avocatura Wolf Theiss.

Trei senatori PSD au propus ca Legea energiilor regenerabile sa fie modificata astfel incat valoarea maxima a certificatelor verzi, care se tranzactioneaza la valori cuprinse intre 27 si 55 de euro, sa fie redusa la 30 de euro.
 
Aprobarea propunerii ar insemna inca o diminuare a sprijinului statului pentru energia verde, dupa ce anul trecut Guvernul a decis ca un anumit numar de certificate verzi vor fi acordate companiilor cu o intarziere de trei ani. La 1 ianuarie a intrat in vigoare o alta scadere, respectiv diminuarea numarului de certificate verzi acordate producatorilor de energie alternativa.
 
„Cred ca reducerea pretului unui certificat la 30 de euro ar duce la disparitia ultimei urme de stabilitate legislative si predictibilitate. Reducerea la 30 de euro pentru certificat verde si cuplarea cu finantari din fonduri europene nu ar ajuta piata sa se dezvolte, dimpotriva. Au existat atatea modificari neasteptate, trebuie sa existe totusi o limita.", afirma Ciprian Glodeanu.
 
In opinia sa, problema fundamentala la nivelul pietei de energie regenerabila este implicarea intempestiva a factorului politic, neintelegerea mecanismelor de autoreglare ale sistemului energetic si generarea unei instabilitati legislative profunde, intr-un „efect de snowball”.
 
 
 
 
 
Sursa: Adevarul