eStire.ro

Articol actualizat la: 18 October 2018, 19:22

Alimente expirate, depistate în urma unor controale efectuate în grădiniţe

Alimente expirate, depistate în urma unor controale efectuate în grădiniţe

Supraagomerare în dormitoare, alimente expirate şi prize fără protecţie s-au numărat printre neregulile constatate în cadrul unor controale efectuate în grădiniţie, timp de două săptămâni, de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Inspectorii ANPC au verificat 584 grădiniţe cu program prelungit, dintre care 200 nu respectau în totalitate prevederile actelor normative în ceea ce priveşte modul de asigurare a calităţii serviciilor prestate.

În cadrul acestor controale, au fost verificate şi 28 de tone de alimente constatându-se că 813 kilograme prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare.

ANPC a dispus aplicarea a 334 de sancţiuni contravenţionale, din care 272 avertismente şi 112 amenzi în valoare de 384.000 lei, oprirea definitivă de la utilizare a 219 kg de alimente în valoare de 3.491 de lei şi oprirea temporară de la comercializare şi/sau utilizare a 178 kg de alimente în valoare de 2.157 lei până la remedierea deficienţelor, informează Mediafax.

Totodată, au fost dispuse 22 măsuri de oprire temporară a prestării serviciilor, la grădiniţe din judeţele Braşov, Giurgiu, Mehedinţi, până la remedierea deficienţelor şi 34 de măsuri pentru remedierea deficienţelor, la grădiniţe din Albă, Bihor, Neamţ şi Sibiu.

Printre neregulile constatate, s-au numărat: dormitoare supraaglomerate, mobilier depreciat, prize electrice fără protecţie, insuficienţa grupurilor sanitare sau neadaptarea acestora la vârsta copiilor, utilizarea de paturi suprapuse în dormitoare fără a deţine avizul legal, alimente modificate organoleptic, în afara datei durabilităţii minimale, depozitate necorespunzator, folosirea în meniurile copiiilor a alimentelor nerecomandate, etc.

Sursa: Adevarul