eStire.ro

Articol actualizat la: 16 January 2018, 14:03

Premierul Ponta susţine că nu vor mai fi întârzieri în plata salariilor dascălilor

Premierul Ponta susţine că nu vor mai fi întârzieri în plata salariilor dascălilor

Problema întârzierii plăţii salariilor în educaţie a apărut deoarece procedurile europene de întocmire a documentelor pentru astfel de plăţi au fost schimbate, dar nu toată lumea care cunoştea această modificare a avut grijă să o şi aplice în termen util, potrivit premierului Victor Ponta. Acesta a dat asigurări că există fondurile necesare şi nu ar mai trebui să existe întârzieri.

"Conform deciziei Comisiei Europene şi modului de lucru la nivel european, s-au schimbat procedurile de întocmire a documentelor pentru plăţi. Aproape toată lumea a ştiut şi s-a apucat de treabă, dar unii, cum e în România, şi nu doar în România, deşi ştiu reglementarea, au stat până în ultima secundă să o aplice. Dar sunt, banii nu lipsesc, avem în buget", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a adăugat însă că, la presiunile Ministerului Finanţelor şi ale media, procedurle au fost îndeplinite de toţi şi nu ar mai trebui să existe întârzieri.

Întârzieri de 10 zile. Salarii plătite între 15-25 ale lunii

Sindicatele din învăţământ au intrat în alertă săptămâna trecută după ce au observat că unităţile şcolare se află în imposibilitatea tehnică de a trage bani din trezorerii şi, în consecinţă, nu pot plăti salariile dascălilor.

Blocajul este generat de faptul că unităţile trebuie să se înregistreze în trezorerii obţinând câte un cont separat pentru fiecare ciclu de învăţământ, iar procedurile sunt atât de complicate încât – potrivit sindicatelor – nu pot fi încheiate la timp şi, astfel, salariile profesorilor vor întârzia.

Potrivit liderilor sindicatelor de învăţământ din teritoriu, situaţia descrisă mai sus se răsfrânge negativ mai ales asupra angajaţilor şcolilor care aveau planificată acordarea salariilor în zilele de 5,6,7 ianuarie.

Sindicaliştii speră ca situaţia să fie reglementată rapid, iar cadrele didactice să-şi primească salariile, însă spun că se aşteaptă la întârzieri şi de 10 zile. În învăţământ, salariile se dau între datele de 5 şi 15 ale fiecărei luni, deci salariile întârziate ar urma să fie virate în perioada 15-25 ianuarie.


Salariile profesorilor, blocate în sertarele Finanţelor. De ce întârzie banii

Guvernul a introdus norme prin care complică procedurile de înregistrare a unităţilor bugetare, primele afectate fiind cele din învăţământul preuniversitar. Acestea trebuie să obţină avizări separate pentru fiecare tip de activitate, fapt care duce la întârzierea plăţii salariilor.

Sursa: Adevarul