eStire.ro

Articol actualizat la: 21 January 2018, 11:09

Sindicaliştii de la „Spiru Haret” au pichetat sediul Ministerului de Finanţe

Sindicaliştii de la „Spiru Haret” au pichetat sediul Ministerului de Finanţe

Peste 50 de sindicalişti de la Federaţia „Spiru Haret” au pichetat, marţi, sediul Ministerului de Finanţe, între orele 11.00 şi 12.30, nemulţumiţi de întârzierea salariilor ca urmare a schimbării procedurilor de întocmire a documentelor de plată.

UPDATE: Peste 50 de cadre didactie, membre în Ferderaţia Sindicatelor din Educaţie (FSE) "Spiru Haret", au pichetat marţi sediul Ministerului de Finanaţe, nemulţumiţi de birocratizarea şi încărcarea excesivă a activităţii compartimentelor de specialitate, ceea ce a dus la întârzieri salariale, scrie Mediafax.

Sindicaliştii care au participat la acţiunea de pichetare au venit cu cutii de carton acoperite cu nişte formulare care imitau ordinul de plată, inscripţionate cu "Pomul lui Voinea" şi "Pomul lui Chiţoiu".

La finalul acţiunii de protest, liderii sindicali au transmis o scrisoare deschisă ministrului Daniel Chiţoiu, precizând că protestează faţă de perturbarea procesului instructiv-educativ din unităţile de învăţământ, precum şi faţă de birocratizarea şi încărcarea excesivă a activităţii compartimentelor de specialitate din cadrul acestora.


La pichet au participat membri de sindicat din Bucureşti, majoritatea de altfel, dar şi din Olt, Brăila şi Teleorman, a declarat liderul FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Acesta a explicat că acţiunea de protest a avut loc marţi, între orele 11.00 şi 12.30, şi nu a afectat activitatea cadrelor didactice.

„Vom fi în jur de 100 de oameni. Salariile se plătesc acum, însă cine plăteşte penalizările profesorilor care au rate la bancă, din cauza întârzierii?”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Sindicaliştii reclamă faptul că, odată cu aplicarea actului normativ, sunt necesare zeci sau chiar sute de ordine de plată şi trebuie să se lucreze cu până la 96 de conturi de trezorerie, în loc de patru, ceea ce a dus la întârzieri în plata cadrelor didactice.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a reclamat, în urmă cu două săptămâni, faptul că angajaţii din educaţie primesc salariile cu o întârziere, din cauza ordinului Ministerului Finanţelor privind noile măsuri fiscal-bugetare, care a fost emis în decembrie şi pus în aplicare din ianuarie.

Norme complicate
 
Guvernul a introdus norme prin care complică procedurile de înregistrare a unităţilor bugetare, primele afectate fiind cele din învăţământul preuniversitar. 

Blocajul este generat de faptul că unităţile trebuie să se înregistreze în trezorerii obţinând câte un cont separat pentru fiecare ciclu de învăţământ, iar procedurile sunt atât de complicate încât – potrivit sindicatelor – nu pot fi încheiate la timp şi, astfel, salariile profesorilor vor întârzia.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spunea, în 9 ianuarie, că salariile din învăţământ vor fi plătite "în câteva zile", întârzierea nefiind cauzată de lipsa banilor, ci de "un nou sistem de prezentare a datelor în trezorerie", care nu este valabil doar în sectorul educaţie.

Oficiali: banii există, birocraţia e de vină

Premierului Victor Ponta spunea, săptămâna trecută, că problema întârzierii plăţii salariilor în educaţie a apărut deoarece procedurile europene de întocmire a documentelor pentru astfel de plăţi au fost schimbate, dar nu toată lumea care cunoştea această modificare a avut grijă să o şi aplice în termen util.

"Conform deciziei Comisiei Europene şi modului de lucru la nivel european, s-au schimbat procedurile de întocmire a documentelor pentru plăţi. Aproape toată lumea a ştiut şi s-a apucat de treabă, dar unii, cum e în România, şi nu doar în România, deşi ştiu reglementarea, au stat până în ultima secundă să aplice. Dar sunt, banii nu lipsesc, avem în buget", preciza Ponta.

El adăuga însă că, la presiunile Ministerului Finanţelor şi ale media, procedurile au fost îndeplinite de toţi şi nu ar mai trebui să existe întârzieri.

După ce plata salariilor bugetarilor a întârziat în luna ianuarie, şi alocaţiile, ajutoarele sociale şi indemnizaţiile au fost întârziate câteva zile din cauza schimbării programului IT de raportare a plăţilor. Adrian Toader, directorul Agenţiei de Prestaţii Sociale, susţine că banii au plecat deja spre beneficiari.

Citiţi pe aceeaşi temă:

Alocaţiile şi ajutoarele sociale, întârziate de schimbarea sistemului de plăţi

Premierul Ponta susţine că nu vor mai fi întârzieri în plata salariilor dascălilor

Salariile profesorilor, blocate în sertarele Finanţelor. De ce întârzie banii

 

Sursa: Adevarul