eStire.ro

Articol actualizat la: 11 December 2018, 20:49

Absolvenţii de „Spiru Haret” cu diplome nerecunoscute, chemaţi într-un proces colectiv împotriva Ministerului Educaţiei

Absolvenţii de „Spiru Haret” cu diplome nerecunoscute, chemaţi într-un proces colectiv împotriva Ministerului Educaţiei

Cabinetul de avocatură Coltuc îi cheamă pe absolvenţii Universităţii private "Spiru Haret" ale căror diplome de licenţă nu sunt recunoscute să se alăture unui proces colectiv pe această speţă împotriva Ministerului Educaţiei, care ar putea fi cel mai amplu din ţară, susţin avocaţii.

"Problema este una extrem de gravă care depăşeşte cu mult dosarele pe clauze abuzive care sunt în număr de aproximativ 5.000 de dosare", se arată într-un comunicat al casei de avocatură.

Solicitarea casei de avocatură este adresată celor câteva mii de absolvenţi ai Universităţii Spiru Haret din promoţiile 2009, 2010, 2011 şi 2012, formele de şcolarizare ID şi FR, ale căror diplome nu au mai fost recunoscute de Ministerul Educaţiei, după ce specializările lor nu au mai fost acreditate.

În proces ar putea intra în jur de 50.000 de absolvenţi

Reprezentanţii casei de avocatură susţin că, până în prezent, peste 3.800 de absolvenţi de ”Spiru Haret” au reuşit să obţină în instanţă eliberarea şi recunoaşterea diplomelor de licenţă şi mai sunt în jur de 1.000 care au decizii definitive, dar încă nu au ridicat documentul de la universitate.

”Alţi aproximativ 50.000 de absolvenţi se pot alătura acestui demers, fiind absolvenţi ai universităţii ale căror diplome nu au fost recunoscute”, a explicat reprezentantul Casei de avocatură Coltuc.

Începând cu data de 11 decembrie 2013, cei interesaţi pot trimite o adeziune la adresa avocat@coltuc.ro şi vor fi sunaţi de avocaţi pentru a li se explica ce acte trebuie să trimită. 

În principiu, este vorba despre:

Copie adeverinţă de licenţă Chitanţe de plată Contracte de studio


Despăgubiri de 3.000 de lei pentru fiecare

După ce vor fi strânse toate cererile, acţiunea va fi depusă la Tribunalul Bucureşti, iar absolvenţii urmează să fie citaţi în condiţiile Noului Cod Civil, însă nu este strict necesar ca ei să şi participe la proces, mai spun avocaţii.

"Vom cere executare silită şi daune-interese în valoare de 3.000 lei fiecare. Pentru aceste daune-interese avem nevoie de înscrisuri (exemplu: copie bilete, copie acte de achiziţie manual, decizii de refuz primire examen, decizii desfacere contract de muncă etc). Acţiunile privind stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice se taxează cu 100 lei. Acţiunea principală se timbrează cu 50 de lei, conform OG 80/2013”, se arată în comunicatul citat.

Cele 12.000 de procese ”blochează” Ministerul Educaţiei

Peste 10.000 de absolvenţi ai universităţii particulare "Spiru Haret" (USH), care au absolvit în 2009 cursurile la distanţă (ID) şi cu frecvenţă redusă (FR), au procese în instanţă pentru a-şi câştiga diplomele de licenţă, potrivit datelor publicate la începutul anului de Cabinetul de Avocatură Coltuc.

Goana după profit a universităţilor particulare şi incompetenţa celor care au condus Ministerul Educaţiei în ultimii ani au dat naştere unei situaţii scandaloase, din care câţiva băieţi deştepţi s-au îmbogăţit, iar zeci de mii de cetăţeni au rămas cu ochii în soare.

În cadrul unei dezbateri organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, ministrul Remus Pricopie s-a văitat că cei trei jurişti ai ministerului sunt prea puţini pentru cele 12.000 de procese în care este implicată, în acest moment, instituţia pe care o conduce. Pricopie a recunoscut că ministerul este obligat să aprobe eliberarea diplomelor pentru cei care câştigă în instanţă: “Noi suntem obligaţi să eliberăm talonul de diplomă, iar apoi universitatea eliberează diplomele”.


Scandalul diplomelor de la Spiru Haret îmbogăţeşte casele de avocatură. Ministerul Educaţiei se plânge că nu mai face faţă proceselor

Goana după profit a universităţilor particulare şi incompetenţa celor care au condus Ministerul Educaţiei în ultimii ani au dat naştere unei situaţii scandaloase, din care câţiva băieţi deştepţi s-au îmbogăţit, iar zeci de mii de cetăţeni au rămas cu ochii în soare.

Zeci de mii de absolvenţi de ”Spiru Haret” şi-au câştigat diplomele de licenţă în instanţă

Peste 10.000 de absolvenţi ai universităţii particulare "Spiru Haret" (USH), care au absolvit în 2009 cursurile la distanţă (ID) şi cu frecvenţă redusă (FR), şi-au câştigat diplomele de licenţă în instanţă, până acum, potrivit datelor publicate marţi de Cabinetul de Avocatură Coltuc.

 

Sursa: Adevarul