eStire.ro

Articol actualizat la: 22 November 2018, 12:00

Ministrul Costoiu va promova în Rusia bursele de studiu în România şi predarea limbii române în universităţile ruse

Ministrul Costoiu va promova în Rusia bursele de studiu în România şi predarea limbii române în universităţile ruse

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, pleacă vineri într-o vizită în Rusia, unde va discuta cu omologii săi despre oferirea de burse de studii şi promovarea predării limbii romane în universităţile din Rusia, dar şi a limbii ruse în universităţile din România, potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei.

Pe agenda ministrului Costoiu se află o întrevedere cu ministrul rus al Educaţiei, precum şi vizite la Universitatea de Stat "M.V. Lomonosov", la Institutul Politehnic sau la Institutul de Cercetări Nucleare de la Dubna. Vizita în Rusia este programată pentru perioada 22-25 noiembrie 2013.

Printre obiectivele menţionate în comunicat se numără oferirea de burse de studii şi promovarea predării limbii române în universităţile din Rusia şi a limbii ruse în universităţile din România, dar şi promovarea proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI - NP) de pe platforma de cercetare de la Măgurele.

Luni, 25 noiembrie, ministrul delegat Mihnea Costoiu va participa la ceremonia oficială de deschidere a Anului Ştiinţei UE-Rusia 2014.

În domeniul învăţământului superior, discuţiile cu ministrul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă, Dmitry Livanov, vizează sprijinirea mobilităţilor academice prin oferirea de burse de studii la toate nivelurile, respectiv promovarea predării şi studiului limbii şi literaturii române în universităţile din Federaţia Rusă şi a limbii şi literaturii ruse în universităţile din România prin participarea la cursurile de vară organizate în cele doua state şi prin organizarea de lectorate.

Potrivit Ministerului Educaţiei, cele două obiective sunt prevăzute în protocolul dintre Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Federaţia Rusă privind colaborarea în domeniul învăţămîntului pentru anii 2012-2017.

18 cercetători români la Dubna

În domeniul cercetării, delegaţ română va vizita Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) de la Dubna, unde lucrează şi 18 cercetători români, România fiind una dintre cele 11 ţări fondatoare ale institutului.

Programul delegaţiei române include şi vizite în Laboratorul de reacţii nucleare, Laboratorul de fizică a neutronilor, Laboratorul de fizică a energiilor înalte şi în zona economică specială a Dubnei (complexul BETA).


Cercetătorii români vor beneficia de fonduri nerambursabile de la norvegieni în valoare de 20 de milioane de euro

România va beneficia de fonduri nerambursabile în valoare de 20 de milioane de euro prin intermediul programului „Cercetare în sectoarele prioritare”, în conformitate cu prevederile acordului de implementare a programului „Cercetare în sectoarele prioritare" prin care România poate atrage granturi prin mecanismul financiar al Spaţiului Economic European, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei (MEN).

UPDATE Mii de studenţi au protestat în toată ţara: „Vrem cămine, nu ruine”. În Capitală, traficul rutier a fost deblocat

Mii de studenţi din 11 centre universitare din ţară au ieşit miercuri în stradă pentru a protesta faţă de neajunsurile din sistemul de învăţământ superior. Protestele din Capitală s-au terminat la ora 18.30. Ministrul Învăţământului Superior, Mihnea Costoiu, a vorbit cu o delegaţie a studenţilor despre revendicările lor.

Rectorii, mai degrabă manageri decât cercetători reputaţi

O analiză realizată de Liviu Giosan, fondator al Asociaţiei cercetărilor români din pretutindeni, arată că, din 31 de rectori, peste jumătate au cel mult cinci lucrări publicate. Rectorii sunt de părere că este nevoie mai degrabă de competenţe manageriale pentru această funcţie.

 

Sursa: Adevarul