eStire.ro

Articol actualizat la: 09 December 2018, 12:15

RAPORT Investiţiile în cercetare încetinesc la nivel global. China face excepţie, iar România a ieşit din Top 40

RAPORT Investiţiile în cercetare încetinesc la nivel global. China face excepţie, iar România a ieşit din Top 40

Investiţiile publici şi private în cercetare şi dezvoltare vor creşte în acest an cu 2,7%, la peste 1.500 de miliarde de dolari, încetinind semnificativ faţă de avansul de 7,6% înregistrat anul trecut, din cauza situaţiei economice dificile din Statele Unite şi Europa. România a ieşit anul trecut din top 40 al ţărilor cu cele mai mari cheltuieli în domeniu, după ce s-a plasat în 2011 pe locul 37, arată un clasament internaţional.


Investiţiile efectuate de guverne şi corporaţii în cercetare şi dezvoltare vor creşte în acest an cu 2,7%, la 1.558 miliarde de dolari, încetinind semnificativ faţă de avansul de 7,6% înregistrat anul trecut, din cauza situaţiei economice dificile din Statele Unite şi Europa. Iar anul viitor, investiţiile în activităţi de cercetare şi dezvoltare vor avansa cu 3,8%, potrivit estimărilor publicate luni de organizaţia non-profit Battle Memorial Institute, preluate de Wall Street Journal, relatează Mediafax.

"Europa şi SUA încă se luptă cu situaţia economică. Deciziile privind cheltuielile de cercetare şi dezvoltare se bazează de multe ori pe profit şi marje de profit, astfel că bugetele au întotdeauna de suferit în perioade mai dificile", a declarat pentru WSJ Martin Grueber, cercetător la institutul Battelle.

Japonia, depăşită de China. SUA rămâne în top

Topul Battelle privind investiţiile în cercetare şi dezvoltare este condus în continuare de Statele Unite. SUA, Europa şi Japonia au dominat clasamentul în ultimii 40 de ani, însă China a venit rapid din urmă, depăşind recent Japonia.

Institutul Battelle estimează că investiţiile Chinei vor depăşi în următorii 5 ani grupul celor 34 de economii europene incluse în studiu, estimându-se că acest stat va egala SUA în următorii 10 ani, potrivit calculelor Battelle, care se bazează pe rata medie de creştere a investiţiilor Chinei în cercetare şi dezvoltare din ultimii 20 de ani, de 12-20%. Pentru SUA, rata medie de creştere a fost mai mică de jumătate faţă de cea înregistrată de China.

Totodată, studiul subliniază dispariţia semnelor de întrebare legate de calitatea cercetării efectuate în China, care s-a îmbunătăţit "dramatic" în ultimii 10 ani, spune Grueber.

Battelle anticipează că investiţiile în cercetare şi dezvoltare din SUA vor creşte uşor anul viitor, la 465 miliarde de dolari, faţă de 450 miliarde de dolari în acest an, după stagnare în 2012 şi 2013. Aproximativ trei sferturi din cheltuielile prognozate pentru SUA reprezintă investiţii ale sectorului privat.

România a ieşit din top 40 în 2012

România a ieşit anul trecut din top 40 al ţărilor cu cele mai mari cheltuieli pentru cercetare şi dezvoltare, după ce s-a plasat cu un an înainte pe locul 37, cu investiţii estimate la 1,8 miliarde de dolari, reprezentând 0,66% din PIB, potrivit datelor institutului Battelle.

Cheltuielile făcute anul trecut în România pentru cercetare-dezvoltare au fost, în total, de 2,872 miliarde lei (0,49% din PIB), sumă care este de patru ori mai mică decât media europeană, de aproape 2%, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Primele trei companii care au investit cel mai mult în cercetare în Uniunea Europeană sunt Volkswagen, Samsung şi Microsoft, potrivit EU Industrial R&D Investment Scoreboard, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.


Cercetarea clujeană, din nou apreciată. USAMV a luat un premiu de excelenţă

Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca i s-a acordat, ieri, 3 decembrie, un premiu de excelenţă pentru activitatea de cercetare în cadrul Galei Premiilor EduManager.ro, singurul portal românesc dedicat managerilor din educaţie.

Topul companiilor mondiale care au investit cel mai mult în cercetare în UE

Primele trei companii care au investit cel mai mult în cercetare în Uniunea Europeană sunt Volkswagen, Samsung şi Microsoft, potrivit EU Industrial R&D Investment Scoreboard, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

ANALIZĂ Ţările cu cea mai mare eficienţă în domeniul cercetării

Ţările cu cel mai ridicat nivel al eficienţei în cercetare sunt Franţa, Germania, Danemarca, Irlanda sau Elveţia, toate fiind cu mult peste SUA sau Marea Britanie, statele cu cele mai multe universităţi în topul mondial şi investiţii masive, arată o analiză OECD. România nu figurează pe harta eficienţei în cercetare, însă Europa a reuşit să detroneze Asia la acest capitol.

UE investeşte masiv în cercetare

În următorii şapte ani, Uniunea Europeană va investi mai mult de 22 de miliarde de euro în programele de inovaţie şi cercetare derulate de Comisia Europeană, statele membre şi industria europeană.

Comisarul european pentru Cercetare a lansat strategia „Orizont 2020“. România ar putea primi aproape 3 miliarde de euro

Comisarul european pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, a lansat vineri, în România, Programul-cadru european pentru cercetare şi inovare „Orizont 2020“. Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, susţine că ţara noastră ar putea primi 4% din cele 70 de miliarde de euro alocate programului european, adică în jur de 2,8 miliarde de euro.

Demisiile celor 17 membri ai Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice au fost depuse la Ministerul Educaţiei, care vrea fonduri suplimentare pentru cercetare

Cei 17 membri ai Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS), în frunte cu preşedintele CNCS, doctorul Mihai Dima, şi-au semnat luni după-amiază demisiile. Acestea  se află în momentul de faţă pe masa ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, conform declaraţiilor date adevărul.ro de către Dima.

 

 

Sursa: Adevarul