eStire.ro

Articol actualizat la: 08 January 2018, 05:33

China va deschide bănci private pe piaţa locală, o premieră pentru regimul de la Beijing

China va deschide bănci private pe piaţa locală, o premieră pentru regimul de la Beijing
 

Guvernul chinez va permite înfiinţarea cinci bănci cu capital privat în anul acesta, măsura fiind parte a unui plan de reformă pentru stimularea creşterii economice, relatează Associated Press.

Decizia a fost salutată de mediul de business, inclusiv de specialiştii Băncii Mondiale care afirmă că o reformă a băncilor chineze care finanţează foarte slab antreprenorii este urgentă pentru crearea climatului propice creşterii economice propusă în planurile publice ale Partidului Comunist Chinez

Autoritatea centrală de reglementare bancară din China a emis un comunicat luni prin care exprimă intenţia de a spori rolul capitalului privat în sistemul bancar printr-un „proiect-pilot” atent supravegheat care va permite crearea a trei până la cinci bănci cu capital privat. Anunţul nu dă detalii despre cine va putea deschide o bancă sau în ce fel de condiţii va opera.

Sistemul financiar este cel mai controlat domeniu al economiei, însă controlul asupra supra pieţei financiare va fi în continuare strict. Liderii de la Beijing vor să obţină creştere economică bazată pe consum şi mai puţin pe comerţ şi investiţii, informează BBC.

Recent, autorităţile au decis să permită instituţiilor financiare să facă tranzacţii între ele cu certificate de depozit, iar piaţa să fie liberă. Este un lucru important în sistemul financiar chinez, strict reglementat în privinţa dobânzilor, plafonate, sau a regulilor după care se fac tranzacţiile.

 Autorităţile centrale sunt nemulţumite de faptul că sunt puse în situaţia de a pregăti pentru viitorul apropiat măsuri de austeritate în condiţiile supraîndatorării  administraţiei locale şi a principalelor întreprinderi de stat.

Sursa: Adevarul