eStire.ro

Articol actualizat la: 09 December 2018, 02:38

Coreea de Nord a confirmat demiterea din functie a lui Jang Song-Thaek, unchiul liderului nord-coreean

Coreea de Nord a confirmat demiterea din functie a lui Jang Song-Thaek, unchiul liderului nord-coreean
 

Coreea de Nord a confirmat, duminică, demiterea oficială a lui Jang Song Thaek, un unchi influent al liderului nord-coreean Kim Jong-un, pentru mai multe serii de acuzaţii printre care acte de corupţie şi consum de droguri, informează BBC.

Presa oficială nord-coreeană descrie destituirea din funcţie a lui Jang Song-Thaek ca fiind necesară din pricina actelor „criminale” pe care acesta le-a comis, fiind de asemenea şi conducătorul unei „facţiuni contra-revoluţionare”.

Decizia de a-l demite pe Jang Song-Thaek a fost luată după o întâlnire a Biroului politic al Partidului Muncitoresc.

„Grupul Song-Thaek a comis acţiuni împotriva partidului, contra-revoluţionare, fapte care au dus la slăbirea unităţii şi coeziunii partidului nostru”, a anunţat agenţia oficială de ştiri KCNA.

Influentul unchi al lui Kim Jong-un era apreciat ca un reformator în domeniul economic, cu o expertiză bogată în negocierile cu statul Chinez, unul dintre principalii aliaţi ai Phenianului.

Jang Song-Thaek a deţinut posturi de conducere în partidul de guvernământ precum şi funcţii în Comisia de Apărare Naţională a Coreei de Nord.

Potrivit unor informaţii transmise de Coreea de Sud, doi consilieri ai lui Song-Thaek au fost şi ei eliberaţi din funcţie şi pusi sub urmărire pentru fapte de corupţie.

Demiterea lui Jang Song-Thaek este una dintre cele mai mari schimbări la nivel politic din Coreea de Nord.

Recent, televiziunea nord-coreeană a realizat editări asupra unui documentar de unde au fost eliminate complet imagini cu Jang Song Thaek.


Citeşte şi:

Coreea de Nord l-a expulzat pe veteranul american arestat pentru „acte ostile“

Coreea de Nord a anunţat sâmbătă că l-a expulzat pe americanul Merrill Newman, în vârstă de 85 de ani, arestat la sfârşitul lui octombrie şi acuzat de infracţiuni comise în războiul intercoreean, relatează AFP.   Coreea de Nord: Unchiul şi mentorul lui Kim Jong-un a fost destituit şi apropiaţi ai acestuia executaţi   Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, prezentat mult timp ca mentorul său, a fost îndepărtat din postul de rang înalt pe care-l ocupa în cadrul armatei, iar mai mulţi dintre apropiaţii acestuia au fost executaţi, au anunţat marţi oficiali sud-coreeni, relatează AFP.   FOTO Tiranii din Coreea de Nord vor să bage mai mulţi oameni la închisoare   Amnesty International a publicat recent un raport bazat pe imagini din satelit care sugerează că unele dintre cele mai mari închisori politice din Coreea de Nord îşi măresc numărul deţinuţilor, estimat în prezent la peste 100.000 de oameni.
Sursa: Adevarul