eStire.ro

Articol actualizat la: 03 December 2018, 13:14

Coreea de Nord: Unchiul şi mentorul lui Kim Jong-un a fost destituit şi aproiaţi ai acestuia executaţi

Coreea de Nord: Unchiul şi mentorul lui Kim Jong-un a fost destituit şi aproiaţi ai acestuia executaţi
 

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, prezentat mult timp ca mentorul său, a fost îndepărtat din postul de rang înalt pe care-l ocupa în cadrul armatei, iar mai mulţi dintre apropiaţii acestuia au fost executaţi, au anunţat marţi oficiali sud-coreeni, relatează AFP.

Într-un rapot prezentat în faţa unui comitet parlamentar, serviciile sud-coreene de informaţii au anunţat că lui Jang Song-thaek i-a fost retras postul de vicepreşedinte al Comisiei Apărării Naţionale, cel mai puternic organ de decizie din ţară, a declarat un deputat pentru presă.

În cazul în care informaţia va fi confirmată, destituirea lui Jang Song-thaek va constitui cea mai importantă destituire politică în cadrul puterii nord-coreene de la preluarea conducerii ţării de către Kim Jong-un, în decembrie 2011, care l-a înlocuit pe tatăl său, Kim Jong-il, mort în urma unei crize cardiace.

Într-o reuniune convocată în regim de urgenţă cu comitetul parlamentar, serviciile sud-coreene de informaţii au anunţat că Jang Song-thaek "a fost îndepărtat recent din post, iar doi dintre apropiaţii săi, Ri Yong-ha et Jang Soo-kil, au fost executaţi în public la jumătatea lui noiembrie", a declarat deputatul Jung Cheong-rae pentru presă.

"Toţi membrii armatei au fost informaţi cu privire la aceste execuţii. De atunci, Jang Song-thaek a dispărut", a adăugat el.

Jang Song-thaek, soţul surorii lui Kim Jong-il, a fost timp de decenii unul dintre personajele-cheie ale puterii de la Phenian, exercitate de trei generaţii de către familia Kim (bunicul, tatăl şi fiul), de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent. El a ghidat primii paşi ai nepotului său la conducerea ţării.
 

citeşte şi:

Coreea de Nord ameninţă Seulul că transformă palatul prezidenţial sud-coreean într-o „mare de foc“, la trei ani de la bombardarea Insulei Yeonpyeong

Coreea de Nord, care marchează vineri trei ani de la bombardarea unei insule sud-coreene situate în apropierea frontierei maritime dintre cei doi vecini, ameninţă Coreea de Sud cu transformarea Casei Albastre, sediului preşedinţiei sud-coreene, la Seul, într-o „mare de foc“.

Nord-coreeni executaţi public pentru că au urmărit emisiuni televizate sud-coreene

Coreea de Nord a executat public, la începutul lui noiembrie, aproximativ 80 de persoane, dintre care mai multe au fost acuzate că au urmărit emisiuni ale televiziunii sud-coreene, activitate strict interzisă în Nord, a anunţat luni un cotidian sud-coreean, citat de AFP.

O mătuşă a liderului nord-coreean Kim Jong-un a fugit în SUA în anii '90

Mătuşa tânărului lider al Coreei de Nord s-a refugiat în Statele Unite în anii '90, din Elveţia, unde se afla pentru a-şi supraveghea nepotul înscris la studii într-un pensionat din această ţară, scrie un ziar sud-coreean în ediţia de marţi, relatează AFP.

Liderul nord-coreean îşi mituieşte colaboratorii cu daruri de lux ca să se asigure de loialitatea lor

Potrivit unui raport al parlamentului din Coreea de Sud, importurile bunurilor de lux ale Phenianului au crescut la 645,8 milioane de dolari în 2012, faţă de 300 milioane anual în timpul lui Kim Jong-il.

 

Sursa: Adevarul