eStire.ro

Articol actualizat la: 11 December 2018, 13:51

Coreea de Nord vinde aur, semnul unui posibil colaps economic iminent

Coreea de Nord vinde aur, semnul unui posibil colaps economic iminent
 

Coreea de Nord a început să vântă cantităţi mari de aur Chinei, într-o încercare de a ieşi din criza economică, au declarat miercuri surse familiare cu afaceri nord-coreene, relatează agenţia sud-coreeană Yonhap.

Vânzarea ar putea să indice iminenţa unui colaps economic, în contextul în care este contrară ordinului lui Kim Il-sung, fondatorul regimului stalinist, de a nu vinde aurul ţării, potrivit surselor citate.

"De mai multe luni, Coreea de Nord a început să-şi vândă până şi aurul", a declarat o sursă sub protecţia anonimatului. "Vânzările de aur către străini sunt un barometru cu privire la aflarea sau nu a Coreei de Nord în criză", a adăugat această sursă.

Este pentru prima dată când Phenianul a vândut aur, de la venirea la putere a lui Kim Jong-un, la sfârşitul lui 2011, după moartea tatălui său, a mai precizat sursa citată.

Potrivit unor date de la Guvernul sud-coreean, regimul stalinist deţine aproximativ 2.000 de tone de rezerve de aur, în valoare de cel puţin opt miliarde de dolari.

Situaţia economică a Coreei de Nord s-ar putea înrăutăţi în urma destiturii lui Jang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un, având în vedere că el coordona toate proiectele economice cu alte ţări, a declarat altă sursă.

Un colaps economic al Coreei de Nord ar putea conduce la o cooperare mai importantă cu Coreea de Sud, dar şi la sporirea riscului unor provocări de natură militară la adresa Seulului, în opinia unor experţi.
 

citeşte şi:

Kim Jong-un nu mai vrea să împartă puterea nici cu familia. Imagini cu unchiul „liderului suprem” în timp ce este înlăturat cu forţa de la o reuniune

Presa oficială din Coreea de Nord a difuzat luni fotografii cu unchiul liderulului Kim Jong-un înlăturat de pe scaun de către poliţie în timpul unei reuniuni, imagini neobişnuite pentru această ţară, ce evidenţiază decăderea bruscă a celui care era considerat numărul doi în ierarhia de la Phenian.

FOTO Tiranii din Coreea de Nord vor să bage mai mulţi oameni la închisoare

Amnesty International a publicat recent un raport bazat pe imagini din satelit care sugerează că unele dintre cele mai mari închisori politice din Coreea de Nord îşi măresc numărul deţinuţilor, estimat în prezent la peste 100.000 de oameni. Deşi Phenianul nu recunoaşte existenţa acestor închisori, raportul include mărturii ale foştilor deţinuţi şi ale unui fost gardian despre violarea şi torturarea condamnaţilor.

Coreea de Nord: Unchiul şi mentorul lui Kim Jong-un a fost destituit şi apropiaţi ai acestuia executaţi

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, prezentat mult timp ca mentorul său, a fost îndepărtat din postul de rang înalt pe care-l ocupa în cadrul armatei, iar mai mulţi dintre apropiaţii acestuia au fost executaţi, au anunţat marţi oficiali sud-coreeni, relatează AFP.

Coreea de Nord ameninţă Seulul că transformă palatul prezidenţial sud-coreean într-o „mare de foc“, la trei ani de la bombardarea Insulei Yeonpyeong

Coreea de Nord, care marchează vineri trei ani de la bombardarea unei insule sud-coreene situate în apropierea frontierei maritime dintre cei doi vecini, ameninţă Coreea de Sud cu transformarea Casei Albastre, sediului preşedinţiei sud-coreene, la Seul, într-o „mare de foc“.

VIDEO Dictator printre oamenii de rând: sosia lui Kim Jong-un îi sperie pe chinezi

Un cântăreţ din Hong Kong a devenit a devenit prima sosie profesionistă a temutului lider nord-coreean Kim Jong-un. Succesul chinezului a pornit de la viralizarea unui fotografii a acestuia, făcută în aprilie, în timp ce îmbrăca acelaşi costum precum şeful de la Phenian, iar acum este o celebritate tot mai căutată în emisiuni şi reclame.

 

Sursa: Adevarul