eStire.ro

Articol actualizat la: 11 December 2018, 14:26

Curtea Supremă din India interzice din nou relaţiile între homosexuali

Curtea Supremă din India interzice din nou relaţiile între homosexuali
 

Curtea Supremă de Justiţie din India a aprobat o lege care incriminează relaţiile între homosexuali, deşi contrazice o hotărâre judecătorească din 2009. Decizia a fost primită cu entuziasm de către unele grupuri politice, sociale şi religioase, în timp ce susţinătorii drepturilor minorităţilor sexuale au promis că vor interveni pentru a-i determina pe magistraţi să reevalueze decizia.

Magistraţii au spus ulterior că parlamentul Indiei are responsabilitatea de a legifera sau de a anula propunerea. „Legislativul ar trebui să ia în considerare eliminarea acestei prevederi (Secţiunea 377 – directiva împotriva relaţiilor homosexuale) din lege, conform recomandărilor procurorului general”, a spus un purtător de cuvânt al Curţii Supreme din New Delhi.

Potrivit Secţiunii 377, lege veche de 153 de ani, relaţiile între persoanele de acelaşi sex reprezintă „un delict nenatural” care poate fi pedepsit cu până la zece ani de închisoare.

Susţinătorii drepturilor homosexualilor s-au declarat „dezamăgiţi” de decizia magistraţilor şi au dat asigurări că vor folosi toate căile legale pentru a schimba decizia judecătorilor. „Hotărârea (Curţii Supreme) este o lovitură puternică ce afectează drepturile oamenilor la egalitate, intimitate şi demnitate”, a spus G. Ananthapadmanabhan, membru al ONG-ului internaţional Amnesty Internaţional, filiala indiană.

Cu toate acestea, vestea a fost primită cu entuziasm în special de reprezentanţii grupurilor religioase (atât cele musulmane, cât şi cele creştine).

Legea este rar aplicată în India, cu atât mai puţin în cazul în care ambii parteneri îşi dau consimţământul, însă este folosită mai ales de poliţişti pentru a-i intimida şi a-i hărţui pe homosexuali.

În India, ţară caracterizată de un conservatorism profund, homosexualitatea rămâne un subiect tabu, iar mulţi oameni consideră relaţiile între persoanele de acelaşi sex ca fiind greşite.

 

 

Sursa: Adevarul