eStire.ro

Articol actualizat la: 06 December 2018, 18:51

FOTO Tiranii din Coreea de Nord vor să bage mai mulţi oameni la închisoare

FOTO Tiranii din Coreea de Nord vor să bage mai mulţi oameni la închisoare
 

Amnesty International a publicat recent un raport bazat pe imagini din satelit care sugerează că unele dintre cele mai mari închisori politice din Coreea de Nord îşi măresc numărul deţinuţilor, estimat în prezent la peste 100.000 de oameni. Deşi Phenianul nu recunoaşte existenţa acestor închisori, raportul include mărturii ale foştilor deţinuţi şi ale unui fost gardian despre violarea şi torturarea condamnaţilor.

Imaginile analizate de Amnesty International, observator pentru respectarea drepturilor omului cu sediul la Lodra, au fost realizate între 2011 şi 2013 şi s-au concentrat mai ales pe Închisoarea 15 (sudul Coreei de Nord) şi Închisoarea 16 (nordul ţării).

Fotografiile din satelit arată că Închisoarea 16 are o suprafaţă de 560 de kilometri pătraţi, adică de trei ori mai mult decât suprafaţa capitalei americane Washington D.C., şi că ascunde în interiorul graniţelor ei aproximativ 20.000 de prizonieri.

Analiştii au semnalat creşterea numărului de deţinuţi şi intensificarea activităţilor de la unitatea 16, deoarece au observat că au fost ridicate clădiri noi şi o activitate economică mai puternică (minerit şi defrişări).

Secretele costă vieţi omeneşti

Un fost paznic de la Închisoarea 16, care a ocupat postul încă din 1980 până la mijlocul anilor 1990 a dezvăluit reprezentanţilor Amnesty International detalii cutremurătoare despre metodele de tortură aplicate prizonierilor.

Citat drept Lee, fostul paznic a spus că deţinuţii erau obligaţi să-şi sape propriile gropi, după care erau omorâţi prin zdrobirea gâtului cu lovituri de ciocan. Alţi nord-coreeni erau bătuţi cu bastoane din lemn şi strangulaţi; adesea, femeile erau violate, iar ulterior omorâte.

„După o noapte în care „au slujit” oficialilor, femeile trebuiau să moară pentru că secretul nu trebuia dezvăluit. Asta se întâmpla în majoritatea închisorilor politice”, a spus Lee.

Închisorile nord-coreene, un iad

Deţinuţii de la Închisoare 15 erau supuşi muncilor silnice de câte 10-12 ore în fiecare zi, deşi erau pe punctul de a muri înfometaţi.  Deşi condamnaţii aveau raţii alimentare aproape infime, în fiecare zi trebuiau să îndeplinească anumite obiective de productivitate.

„Adesea nu ne îndeplineam complet sarcinile pentru că eram mereu flămânzi şi lipsiţi de putere”, a spus unul dintre foştii deţinuţi de la Închisoarea 15. „Eram pedepsiţi cu bătăi şi reducerea raţiei de mâncare”, a adăugat el.

Unitatea 15 se întinde pe o suprafaţă de 370 de kilometri pătraţi, în interiorul căreia erau ţinuţi aproximativ 50.000 de oameni, potrivit estimărilor din 2011 ale specialiştilor. Studiile independente susţin că reţeaua de închisori din Coreea de Nord ascunde între 100.000 şi 200.000 de oameni.

Sursa: Adevarul