eStire.ro

Articol actualizat la: 14 December 2018, 06:12

SUA îndeamnă Coreea de Nord să evite orice fel de „acte provocatoare”

SUA îndeamnă Coreea de Nord să evite orice fel de „acte provocatoare”
 

Statele Unite ale Americii au îndemnat, joi, Phenianul să evite orice acte provocatoare ca urmare a executării unchiului liderului Kim Jong-un de către autorităţile nord-coreene, informează BBC.

Agenţia oficială de ştiri KCNA a anunţat joi că Jang Song-thaek, considerat mentorul actualului şef nord-coreean, a fost condamnat la moarte pentru „acte de trădare”.

Evenimentul a ridicat noi suspiciuni din partea ţărilor vestice, în special din partea Statelor Unite, cu privire la instabilitatea politică din Coreea de Nord, ţară care deţine armament nuclear.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf, a declarat că Statele Unite nu speculează asupra lucrurilor care s-au întâmplat în cadrul regimului condus de Kim Jong-un, dar că executarea unui lider al acestui stat, într-un mod „incredibil de brutal”, subliniază incapacitatea Phenianului de a respecta drepturile omului.

„Vom discuta mai mult cu aliaţii şi partenerii noştri din regiune cu privire la situaţia internă din Coreea de Nord. Autorităţile din această ţară au posibilitatea să aleagă între a continua pe o cale a izolării şi a sărăcirii propriului popor sau de a-şi respecta obligaţiile şi de a reveni la un sistem internaţional”, a precizat Marie Harf, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Oficialul a mai menţionat că SUA îndeamnă nord-coreeni să nu întreprindă acte provocatoare, ce nu ar fi în interesul stabilităţii din regiune.

O altă ţară îngrijorată de epurarea politică a unchiului liderului Kim Jong-un este şi Coreea de Sud. Preşedintele sud-coreean Park Geun-Hye a avertizat că Phenianul este angajat într-o „domnie a terorii”, care are ca obiectiv consolidarea puterii actualului lider.

De asemenea, ministrul sud-coreean al unificării, Ryoo Kihl-jae, a anunţat că evenimentul recent din Phenian poate fi urmat şi de un test nuclear. Autorităţile din Seul au anunţat că sunt în stare de alertă sporită.

Şi Japonia a anunţat recent că urmăreşte atent situaţia din Phenian şi că se sfătuieşte cu partenerii săi în privinţa posibilelor acţiuni ce ar trebui luate.

Până şi China a dorit să anunţe că evenimentele din Coreea de Nord reprezintă o problemă de ordin intern. „Ca o ţară vecină, sperăm ca statul nord-coreean să pastreze stabilitatea în zonă”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Câteva state vestice au încercat să convingă autorităţile de la Phenian să se ralieze unui program de diminuare a armamentului nuclear, însă negocierile au eşuat de fiecare dată.


Citeşte şi:

Coreea de Nord: unchiul liderului Kim Jong-un a fost executat

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, prezentat mult timp ca mentorul său, destituit recent din funcţiile de conducere, a fost executat, joi, după ce în aceeaşi zi a fost condamnat la moarte de către un tribunal militar, a informat agenţia oficială nord-coreeană KCNA, potrivit BBC.   Unchiul lui Kim Jong-un, numit „ticălos ordinar de trei ori blestemat”. De ce foloseşte Coreea de Nord insulte grave?   Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, executat joi după ce a fost acuzat de „înaltă trădare”, a fost numit de puterea de la Phenian „ticălos ordinar”, potrivit comunicatului oficial emis de agenţia de stat.   De ce şi-a eliminat Kim Jong Un propriul unchi din viaţa politică   Episodul catalogat drept cea mai dramatică epurare publică din istoria Coreei de Nord, televiziunea de stat a Phenianului a oferit luni imagini cu înlăturarea Jang Song-Thaek unchiul liderului Kim Jong Un din viaţa politică, după ce a fost săltat chiar în mijlocul unei şedinţe guvernamentale.
Sursa: Adevarul