eStire.ro

Articol actualizat la: 06 January 2018, 18:17

Deutsche Welle: Din interese de partid, românii şi bulgarii sunt bănuiţi de intenţii frauduloase

Deutsche Welle: Din interese de partid, românii şi bulgarii sunt bănuiţi de intenţii frauduloase

Eurodeputata germană Rebecca Harms, co-lider al grupului Verzilor din Parlamentul European, subliniază importanţa liberei circulaţii a forţei de muncă pentru Europa şi denunţă campania declanşată de creştin-socialii bavarezi (CSU), relatează Deutsche Welle (DW), citat de Agerpres.

„Dreptul de care dispun toţi cetăţenii UE de a lucra oriunde doresc în spaţiul comunitar este un principiu de bază european", atrage atenţia Rebecca Harms, într-un interviu pentru DW. Astfel, cetăţenii din ţările mai sărace ale UE au posibilitatea de a-şi îmbunătăţi nivelul de trai.

Totodată, eurodeputata ecologistă atrage atenţia asupra impresiei pe care o creează creştin-socialii bavarezi referitor la cetăţenii români şi bulgari. „Forţând dezbaterea pe această temă din raţiuni de politică de partid, exagerând problemele pe care libera circulaţie a forţei de muncă le-ar putea genera, se ignoră un amănunt pe care îl atestă experienţa anilor trecuţi — acela ca dreptul UE în cauză aduce beneficii întregii Uniuni", explică Harms.

Ea apreciază că sistemele sociale din Germania funcţionează „cu siguranţă mai bine decât cele din România sau Bulgaria, dar nu sunt nicidecum singurele de acest fel din Uniunea Europeană. Harms se aşteaptă ca această campanie iniţiată de CSU contra imigranţilor români şi bulgari, care sporeşte teama în rândul germanilor, să continue în campania electorală pentru alegerile europene din luna mai.

Politiciana germană critică şi propunerea lansată de eurodeputatul creştin-democrat Elmar Brok, care a propus expulzarea imigranţilor care accesează ajutoarele sociale în Germania şi înregistrarea amprentelor acestora pentru a-i împiedica să revină. Prin astfel de intervenţii, Brok „îi pune la stâlpul infamiei pe cetăţenii României şi Bulgariei, sugerând că ar avea intenţii frauduloase".

În finalul interviului pentru DW, europarlamentara ecologistă aminteşte că, potrivit datelor statistice, „bulgarii şi românii fac parte dintre europenii cel mai bine integraţi pe piaţa germană a muncii''. Având profesii dintre cele mai diverse, ei nu împovărează sistemele sociale germane. În plus, est-europenii, în general, reprezintă un enorm ajutor pentru casele de asigurări medicale, pentru că lucrează în domenii unde câştigă mult mai puţini bani decât germanii. Există şi mulţi germani care, pe cale legală sau ilegală, profită de pe urma lor, subliniază eurodeputata Rebecca Harms.

Alte ştiri pe aceeaşi temă:

The Economist: temeţi-vă de ascensiunea României, nu de oamenii ei

Analiştii de la The Economist au publicat în cea de-a doua zi a lui 2014 o analiză care nu se rezumă doar la ideea că tema imigranţilor români este un mit, ci merge mai departe, afirmându-se indirect că Marea Britanie este pe cale să facă o greşeală în ceea ce priveşte România ca partener economic.

Discursul Sângelui, populiştii, imigranţii şi adevărata criză a Uniunii Europene

Enoch Powell a fost un cunoscut politician britanic (parlamentar între 1950 - 1974), membru de vază al Conservatorilor şi Ministru al Sănătăţii, în perioada 1960 - 1963.

Daily Mail: Vameşii maghiari cer mită românilor care vor să ajungă în Marea Britanie

Publicaţia britanică „The Daily Mail" pare să mai renunţe la critica dură a imigranţilor români care doresc să ajungă în Albion, prezentând de curând un articol despre condiţiile pe care aceştia sunt nevoiţi să le suporte în autocarele ce au ca destinaţie Marea Britanie.

„Ce ne facem dacă milioane de vampiri români ridică tabere în Londra”. Un cunoscut actor britanic de comedie ironizează campania anti-români

Stewart Lee, un cunoscut actor de comedie din Marea Britanie, râde într-un editorial publicat în „The Observer” de panica stârnită pe tema imigranţilor români din Marea Britanie şi subliniază faptul că românii şi bulgarii care lucrează în Anglia vorbesc mai corect şi calculează mai bine decât o treime din britanici.

Politicienii, despre campania împotriva imigranţilor: de la „revenirea în Evul Mediu“ la asemănările dintre naţii

Campania negativă dusă de tabloidele britanice împotriva imigranţilor români în Regat a atras, în cele din urmă, şi atenţia politicienilor noştri, care au comentat fenomenul.În timp ce unii au subliniat că atacul lansat la adresa imigranţilor este sinonim cu o revenire în Evul Mediu, alţii au opinat că, între români şi britanici de exemplu, există destule similarităţi.

Sursa: Adevarul