eStire.ro

Articol actualizat la: 08 January 2018, 09:48

Extrema dreaptă poloneză se lansează în cursa pentru Parlamentul European

Extrema dreaptă poloneză se lansează în cursa pentru Parlamentul European

Mişcarea Naţională Poloneză (Ruch Narodowy, de extrema dreaptă), care regrupează zeci de mici organizaţii naţionaliste, ultracatolice şi antieuropene, a anunţat marţi, la Varşovia, că se lansează în cursa pentru Parlamentul European (PE), relatează AFP.

"Vom prezenta liste de zece candidaţi în fiecare dintre cele 13 circumscripţii" din Polonia, a anunţat pentru presă Robert Winnicki, în vârstă de 28 de ani, liderul Ruch Narodowy, şi candidat.

"Odată ajunşi în Parlamentul European, noi vom lupta împreună, cu alte mişcări eurosceptice, împotriva federalismului şi centralismului european al Bruxelles-ului", a declarat el.

RN se vede într-o coaliţie cu Partidul pentru Independenţa Marii Britanii al lui Nigel Farange, Frontul Naţional Francez al lui Marine Le Pen, sau cu Jobbik a lui Gabor Vona, mişcarea radicală de dreapta ungară.

"Acestea sunt partidele cu care vrem să creăm o alianţă în cadrul PE, pentru a schimba Europa, pentru a încheia cu Tratatul de la Lisabona şi pentru a milita în favoarea unei alianţe a naţiunilor", a anunţat Winnicki.

Pentru Mişcarea Naţională, care revendică între 5.000 şi 10.000 de membri, alegerile europene vor reprezenta un prim test electoral.

Această formaţiune s-a remarcat prin organizarea, la Varşovia şi în alte oraşe din Polonia, a unor "marşuri pentru independenţă", cu ocazia Sărbătorii Naţionale, pe 11 noiembrie. Aceste marşuri au degenerat în ciocniri cu contramanifestanţi antineonazişti.

"Vom lupta împotriva ofensivei ideologiei de stânga şi liberale impuse de Bruxelles, care este în contradicţie cu ideologia naţională poloneză, fondată pe valori creştine", a declarat Krzysztof Bosak, numit şef de campanie electorală pentru scrutinul european care va avea loc în mai.

Această mişcare apără familia tradiţională, constituită în urma uniunii între un bărbat şi o femeie. Ea pledează pentru păstrarea monedei naţionale, zlotul, se opune pactului climatic, defavorabil economiei Poloniei, şi doreşte ca principala sursă de energie a acestei ţări să rămână cărbunele.
 

Sursa: Adevarul