eStire.ro

Articol actualizat la: 07 January 2018, 12:29

Fiica regelui Spaniei, inculpată pentru fraudă fiscală şi spălare de capital

Fiica regelui Spaniei, inculpată pentru fraudă fiscală şi spălare de capital

Un judecător spaniol a inculpat-o marţi pe fiica regelui Juan Carlos, Infanta Cristina, pentru fraudă fiscală şi spălare de capital, şi a convocat-o pentru 8 martie, a anunţat un tribunal de la Palma de Mallorca, relatează AFP.

Este pentru prima dată când un membru al Familiei Regale este vizat în mod direct de ancheta pentru corupţie împotriva lui Iñaki Urdangarin, soţul Infantei Cristina, un lucru care a afectat foarte puternic imaginea monarhiei.

Această inculpare are loc în cel mai nepotrivit moment pentru regele Juan Carlos, care a împlinit duminică vârsta de 76 de ani şi care a asistat luni la o ceremonie militară vizibil obosit, în cârje, în prima sa apariţie publică de când a fost supus unei operaţii la nivelul coapsei, pe 21 noiembrie.

Judecătorul José Castro de la tribunalul de la Palma de Mallorca, în Baleare, care ancherează acest caz din 2010, a trecut peste opoziţia parchetului şi a inculpat-o pe Cristina, în vârstă de 48 de ani, pentru "presupuse delicte fiscale şi spălare de capitaluri".

În primăvara lui 2012, judecătorul a acuzat-o pentru prima dată pe Infantă pentru trafic de influenţă, dar această decizie a fost anulată în urma unui recurs al parchetului.

Judecătorul încearcă să stabilească dacă fiica regelui are legătură cu presupuse activităţi frauduloase ale soţului ei.

Iñaki Urdangarin, în vârstă de 45 de ani, un fost campion olimpic la handbal, care a devenit om de afaceri, este suspectat că a deturnat suma de 6,1 milioane de euro, fonduri publice, împreună cu fostul său asociat Diego Torres, în perioada 2004-2006, pe când prezida o societate nonprofit, Institutul Noos.
 

Sursa: Adevarul