eStire.ro

Articol actualizat la: 13 December 2018, 12:09

Întâlnire de urgenţă între Rusia şi UE, pe tema Ucraina

Întâlnire de urgenţă între Rusia şi UE, pe tema Ucraina

Şefii diplomaţiei ruse şi europene se vor întâlni luni la Bruxelles pentru a dezbate situaţia din Ucraina, anunţă Ministerul rus de Externe, citat de Agerpres. Serghei Lavrov va discuta pe 16 decembrie cu Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, în încercarea găsirii unei soluţii pentru criza politică de la Kiev.

În cursul întâlnirii lor, Lavrov şi Lady Ashton vor aborda perspectivele de dezvoltare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, în contextul pregătirii summitului Rusia-UE, „şi vor discuta de asemenea situaţia din Ucraina“, a precizat un reprezentant al diplomaţiei ruse.

Această întâlnire a fost programată în contextul amplelor manifestaţii ce au loc la Kiev, după ce guvernul ucrainean a decis la 21 noiembrie suspendarea pregătirii Acordului de Asociere la UE, ce ar fi trebuit semnat la summitul de la Vilnius de la sfârşitul lunii noiembrie, în favoarea promovării relaţiilor cu Rusia.

Acordul de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană a făcut, înaintea summitului de la Vilnius, şi face în continuare obiectul unei intense lupte de influenţă între Rusia şi UE. Rusia este acuzată de mai multe ţări occidentale că exercită presiuni asupra fostei republici sovietice pentru ca aceasta să renunţe la apropierea de UE, acuzaţii respinse de Moscova.

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksei Meşkov, declara joi, la Atena, că ucrainenii ar trebui să aibă libertatea de a alege singuri în problema integrării europene şi nu de a face această alegere sub influenţa Uniunii Europene, deoarece aceasta înseamnă amestec în treburile interne ale unui stat.

Tot joi, preşedintele rus Vladimir Putin afirma, în discursul său anual ţinut în faţa celor două camere reunite ale parlamentului federal rus, că Moscova a invitat Kievul în procesul de integrare pe care ea l-a iniţiat în cadrul spaţiului postsovietic, dar „nu impune nimic nimănui“.

Citeşte mai multe despre protestele din Ucraina:

Ucraina: După o noapte liniştită, protestatarii au ridicat noi baricade la Kiev, unele înalte de cinci metri Peste o mie de persoane erau reunite, joi dimineaţă, la Kiev, după o noapte liniştită în Piaţa Independenţei şi la o zi după tentativa de asalt eşuată a forţelor de ordine asupra manifestanţilor proeuropeni. FOTO Statuia lui Lenin dărâmată la Kiev se vinde la kilogram pe site-urile ucrainene Fragmente din statuia lui Lenin dărâmată duminică de opozanţii regimului de la Kiev au fost puse în vânzare luni pe mai multe site-uri ucrainene la un preţ de pornire de 6,25 euro pe kilogramul de cuarţit din acest monument, transmite EFE. Ianukovici se teme de lovitură de stat. Autorităţile ucrainene au lansat o investigaţie pentru „tentativă de preluare a puterii” Serviciile speciale ucrainene au anunţat, duminică, lansarea unei anchete pentru "tentativă de preluare a puterii" de către unii "politicieni", relatează AFP. "Am declanşat o anchetă pentru acte ilegale care vizau preluarea puterii", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de securitate (SBU), Lada Safonovoa. „The New York Times“: Oligarhii care trag sforile la Kiev. Interesele ascunse din spatele protestelor din Ucraina Protestele ample din Ucraina sunt o reflexie fidelă a luptei pentru putere dintre oligarhii ucraineni, care au un cuvânt mult mai greu în faţa guvernanţilor de la Kiev. FOTO VIDEO Ucraina: sute de mii de oameni au cerut demisia preşedintelui. Protestatarii au dărâmat statuia lui Lenin Kiev, Ucraina. Aproape jumătate de milion de oameni a blocat capitala ucraineană cerând demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, a cărui apropiere de Kremlin a stârnit manifestaţii antiguvernamentale care continuă de o săptămână fără întrerupere. Protestatarii au dărâmat monumentul lui Vladimir Lenin din centrul capitalei Kiev, un simbol al trecutului sovietic. 
Sursa: Adevarul