eStire.ro

Articol actualizat la: 13 December 2018, 21:56

Nouă protestatari arestaţi în Kiev au fost eliberaţi de către instanţă

Nouă protestatari arestaţi în Kiev au fost eliberaţi de către instanţă

Un tribunal ucrainean a decis, vineri, eliberarea a nouă persoane arestate în timpul ciocnirilor dintre manifestanţii pro-europeni şi fortele de ordine din centrul Kievului, anunţă BBC.

Cele nouă persoane au fost arestate în cadrul unei represiuni violente din data de 30 noiembrie, atunci când jandarmii încercau să îndepărteze protestatarii de clădirea administraţiei prezidenţiale.

Studentul Yehor Previr, în vârstă de 27 de ani, a rămas în arest la domiciliu, potrivit sursei citate. El a fost condamnat anterior la două luni de arest sub acuzaţia de organizare a unor revolte în masă.

Decizia tribunalului survine după ce preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a propus, în cursul zilei de vineri, decretarea unei amnistii pentru manifestanţii arestaţi în ultimele săptămâni.

„Voi propune o amnistie. Să fie eliberaţi oamenii care au fost arestaţi şi să terminăm cu acest conflict”, a declarat Ianokovici, potrivit preşedinţiei.

În prezent, sute de protestatari rămân în Piaţa Independenţei, la temperaturi sub minus zero grade, protestând faţă de politicienii ucraineni care au respins luna trecută semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană. Totuşi, recent, vicepremierul Ucrainei, Serghei Arbuzov, a anunţat că noile negocieri cu Bruxellesul sunt pozitive, iar un acord ar putea fi semnat cât mai curând.

Tot în cursul zilei de vineri, o nouă declaraţie politică venită din partea Rusiei pare să tensioneze din nou relaţiile Ucrainei cu Uniunea Europeană.

Prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev, a anunţat că dacă autorităţile de la Kiev vor semna acordul cu UE, o „ruptură tectonică” va ameninţa existenţa Ucrainei ca stat. De asemenea, tot liderul de la Kremlin a descris apariţia politicienilor UE la protestele din Piaţa Independenţei ca fiind o „ingerienţă brutală” în treburile interne ale Ucrainei.

Rinat Akhmetov, unul dintre cei mai mari magnaţi ai Ucrainei, şi-a exprimat sustinerea faţă de fostul preşedinte Viktor Ianukovici, în ceea ce priveşte condamnarea violenţei în centrul Kievului.

„Faptul că oamenii paşnici au ieşit în stradă pentru a demonstra paşnic arată că Ucraina este o ţară liberă, democratică”, a declarat Rinat Akhmetov.

Pentru duminică, manifestanţii au fost anunţat noi proteste masive în centrul Ucrainei.


Citeşte şi:

Revoluţia de la Kiev: Vitali Kliciko, comandantul cetăţii de zăpadă

Însufleţiţi de liderul opoziţiei Vitali Kliciko, protestatarii din Piaţa Independenţei din capitala Ucrainei, Kiev, au ridicat adevărată fortăreaţă din saci cu zăpadă îngheţată.   Cum este „curtată“ Ucraina de mai-marii europeni şi ruşi   Cu mii de oameni care protestează în frig pe străzile din centrul Kievului, Ucraina a fost joi seară „curtată” atât de Bruxelles, cât şi de Rusia, în speranţa că oferta uneia dintre părţi va pune capăt crizei politice din această ţară, informează Reuters.   Ucraina: După o noapte liniştită, protestatarii au ridicat noi baricade la Kiev, unele înalte de cinci metri   Peste o mie de persoane erau reunite, joi dimineaţă, la Kiev, după o noapte liniştită în Piaţa Independenţei şi la o zi după tentativa de asalt eşuată a forţelor de ordine asupra manifestanţilor proeuropeni, relatează AFP.
Sursa: Adevarul